Premium

Virusangst hangt als klamme deken in Haarlemse sporthal bij internationaal toernooi

Virusangst hangt als klamme deken in Haarlemse sporthal bij internationaal toernooi
De badmintonploeg van Japan op de eerste dag van het toernooi in de Duinwijckhal.
© foto united photos/toussaint kluiters
Haarlem

In de wc’s hangen afbeeldingen hoe je moet niezen en hoesten: in de elleboog. Dus niet zomaar in de lucht proesten of met de handen voor de mond. De blowers om de handen droog te blazen, zouden zijn uitgezet. Maar die doen het nog.

Woensdag is in de sporthal van Duinwijck aan het Badmintonplein een internationaal jeugdbadmintontoernooi begonnen, een van de grootste gratis te bezoeken sportevenementen in Haarlem.

Meer dan 350 spelers tot 19 jaar uit 28 landen doen mee aan de veertigste editie van het Dutch Junior International. En aangezien badminton een sport is die zo ongeveer door Aziaten is uitgevonden, doen er zeer veel deelnemers mee uit die contreien.

Aderlating

Alleen topland China ontbreekt. ,,China heeft zich teruggetrokken vanwege het virus’’, zegt Marcel Verhaart, een van de organisatoren die op een trap naast de zes banen de verrichtingen van de spelers volgt.

Dat is jammer. Er zou een delegatie van dertig man plus begeleiding komen, maar die heeft al in de week dat het eerste virusgeval in China werd vastgesteld, afgezegd. Een aderlating, omdat daardoor een tiental briljante topspelers, onder wie wellicht ook aanstaande wereld- en olympische kampioenen, ontbreekt.

Smet

RIVM en GGD hebben de toernooileiding diverse adviezen gegeven om het coronavirus zo min mogelijk kans te geven. ,,We hebben overal papieren handdoeken neergelegd, waar normaal blowers worden gebruikt’’, licht Verhaard toe. ,,Er zijn instructies opgehangen bij de wasbakken en we hebben desinfecterende handgel op verschillende plekken neergezet. Tegen de deelnemende teams is gezegd: bij iedere twijfel, blijf op je kamer, neem contact op. Dan gaan wij de artsen inschakelen.’’

Verhaart wil niet zover gaan te beamen dat al deze maatregelen een smet op het toernooi werpen. ,,Maar je voelt dat er wel iets van een soort van angst is.’’

In de hal en de catacomben waar de kleedkamers zijn, hangt overduidelijk de klamme walm van zwetende mensen. Maar in de frisse buitenlucht moet je ook niet wezen: op het parkeerterrein roffelt de hagel meedogenloos op de busjes waarmee de sporters naar hun accommodaties worden vervoerd. Dat zijn Ibis aan de overzijde van de Randweg, Stayokay aan het Jan Gijzenpad en Van der Valk in Schalkwijk.

Desinfecterend

Ook de hotels houden de berichtgeving nauwlettend in de gaten. Hostel Stayokay Haarlem bijvoorbeeld heeft de badmintonners uit Thailand in huis. ,,Wij hebben tot nu toe nog geen extra maatregelen genomen’’, zegt een medewerkster. ,,Gasten uit landen waar het virus heerst, hebben zelf al geannuleerd. Bijvoorbeeld een groep Chinese scholieren.’’

Wel worden in dat hostel extra reinigingsmethoden toegepast. Toetsenborden, deurklinken en handvatten krijgen uit voorzorg een extra schoonmaakbeurt. ,,En we zijn aan het kijken naar schoonmaakmiddelen die extra desinfecterend zijn.’’

Lees ook: Denk je besmet te zijn met Corona? Kom niet naar de huisarts

Lees hier de digitale editieVolg ons