Denk je besmet te zijn met Corona? Kom niet naar de huisarts

Denk je besmet te zijn met Corona? Kom niet naar de huisarts
© Schermafbeelding site Huisartsenpraktijk Schoterpoort
Haarlem

De boodschap staat pontificaal op de website van meerdere huisartsenpraktijken in Haarlem: wie vermoedt besmet te zijn met het coronavirus, moet absoluut niet naar de praktijk komen. ,,Blijf vooral thuis’’, zegt huisarts Sallo Spetter van praktijk Hart van Haarlem.

Er bestaat het risico dat de patiënt andere praktijkbezoekers of zorgverleners besmet, met alle gevolgen van dien. In plaats daarvan wordt patiënten die tot de risicogroep behoren gevraagd om telefonisch contact op te nemen met de praktijk waaraan zij zijn verbonden. De arts neemt dan contact op met de GGD om te bepalen of onderzoek nodig is. Is dat het geval, dan gaat een medewerker van de GGD bij de patiënten thuis langs in beschermende kleding, zoals mondkappen en een schort, om een uitstrijk achterin de keel te maken.

Op dit moment is het virus nog niet vastgesteld in Nederland. Tot de risicogroep behoren mensen die de afgelopen 14 dagen in een risicogebied zijn geweest (China, Singapore, Iran en delen van Italië) en die daarna last hebben gekregen van ziekteverschijnselen. Het gaat daarbij om koorts in combinatie met kortademigheid of hoesten. Ook mensen die last hebben van klachten en die de afgelopen twee weken in contact zijn geweest met iemand bij wie het coronavirus is vastgesteld, behoren tot die groep. Deze mensen wordt aangeraden direct telefonisch contact op te nemen met de huisarts.

Griep

De GGD Kennemerland heeft tot nu toe 1 of 2 mensen onderzocht, maar in beide gevallen bleek het om griep te gaan. ,,We worden heel veel gebeld’’, geeft een woordvoerster aan. ,,Door huisartsen, maar ook door mensen die bijvoorbeeld op vakantie zijn geweest naar Noord-Italië en die echt bang zijn. We kijken op maat naar elke kwestie, houden ons bij de feiten en stellen gerust.’’

Van paniek over het virus is bij Haarlemse huisartsenposten nog geen sprake. ,,Het valt mee, er hebben misschien 2 of 3 ongeruste mensen gebeld met vragen’’, laat Spetter weten. Hij verwacht dat dat wel het geval zal zijn als het coronavirus voor het eerst wordt vastgesteld in Nederland. Peter de Groof van Huisartsenpraktijk Schoterpoort bevestigt dat beeld. ,,We zien niet een duidelijke stijging in het aantal telefoontjes naar onze spoedpost. Maar als het coronavirus dichterbij komt, verwachten we dat wel, ook als men niet in het risicogebied is geweest.’’

Babbeltrucs

De politie en de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) waarschuwen voor een nieuw soort babbeltrucs. Oplichters gaan langs de deuren en doen alsof ze bewoners willen controleren op de aanwezigheid van het coronavirus. Mensen die onaangekondigd ’zorgmedewerkers’ op de stoep hebben staan, wordt geadviseerd zo snel mogelijk de deur te sluiten en de politie te bellen.

Lees ook: Virusangst hangt als klamme deken in Haarlemse sporthal bij internationaal toernooi

Lees hier de digitale editieVolg ons