Foto-expositie: Beverwijk in de oorlogsjaren

Op 22 mei 1945 begint de uittocht van de Duitse militairen uit Beverwijk.

Op 22 mei 1945 begint de uittocht van de Duitse militairen uit Beverwijk.© Foto’s archief Jan van der Linden

Annemiek Jansen
Beverwijk

Oud-stadsarchivaris Jan van der Linden heeft vele foto’s van Beverwijk in de oorlogsjaren. Uit zijn privébezit is een keuze gemaakt voor een foto-expositie in het stadhuis van Beverwijk.

De foto’s vertellen een deel van het verhaal van Beverwijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Er zijn Beverwijkse foto’s van de meidagen, het ’gewone’ leven, het verzet, de bevrijding en Nederlands-Indië, maar ook van de hongerwinter 1944-1945.

De foto hierboven toont de zeer nadelige gevolgen voor de toch al niet rooskleurige voedselsituatie tijdens de strenge winter. Haarlemmers, Leidenaren en Hagenaren trekken door Beverwijk op weg naar boeren in het noorden van de provincie om voedsel te kopen of te ruilen tegen waardevolle spullen. Ook voor veel Beverwijkers is er gebrek aan brandstof en voedsel.

De foto-expositie wordt donderdag 5 maart om 19 uur geopend door Teun-Jan Tabak, de voorzitter van de Stichting 4 mei Beverwijk. De foto’s zijn voorzien van een begeleidende tekst.

De expositie is te bekijken tijdens de openingstijden van het stadhuis (maandag, woensdag en vrijdag van 9 tot 16 uur, dinsdag van 9 tot 12.30 uur en donderdag van 9 tot 20 uur).

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.