Zo gaat het nieuwe stadhuis van Den Helder eruitzien [impressies]

Gebouw 72, kantoorruimte voor ambtenaren.© Illustratie Office Winhov en Van Hoogevest Architecten

Het stadskantoor links en het ’huis van de stad’ rechts.© Illustratie Office Winhov en Van Hoogevest Architecten

Vanaf de kade bij gebouw 66 direct het huwelijksbootje in. Vanaf de schepenhelling zicht op gebouw 72.© Illustratie Office Winhov en Van Hoogevest Architecten

1 / 3
Marischka de Jager
Den Helder

Wie over een paar jaar wil trouwen kan letterlijk na de plechtigheid in het huwelijksbootje stappen dat aan de zuidzijde van gebouw 66 op Willemsoord is af te meren. Het is een van de details die donderdagmiddag naar voren kwamen tijdens de presentatie van de eerste schetsontwerpen van een stadhuis op het oude werfcomplex.

Architecten van de twee bureaus Office Winhov en Van Hoogevest Architecten lieten tijdens de presentatie aan vertegenwoordigers van de gemeenteraad en ambtenaren zien hoe zij de twee historische panden willen invullen. Met in gebouw 66 een openbaar toegankelijke ’binnenstraat’ die van zowel de zuid- als de noordzijde te bereiken is. Maar ook multifunctioneel is te gebruiken voor bijvoorbeeld evenementen. Bij binnenkomst via de noordzijde - het plein op Willemsoord - is de nieuw te realiseren raadszaal rechts gepland met aangrenzend fractiekamers, commissiekamers annex trouwkamer en een zogeheten werkcafé.

(tekst loopt door onder de foto’s)

De openbare binnenstraat in gebouw 66 is ook te gebruiken voor evenementen. De nieuwe afdeling burgerzaken is links, rechts de toegang naar de raadzaal. De zo kenmerkende balken, met daarop namen van oud-wervianen, blijven zichtbaar.

De raadzaal in gebouw 66.

De zo kenmerkende balken waarop namen met data van voormalige wervianen zijn te lezen, blijven intact. Het dak zelf zal deels worden voorzien van glas waardoor er een lichte ruimte ontstaat. Links van de binnenstraat zijn de publieksbalies met daarachter kantoren. Architect Jan Peter Wingender van architectenbureau Office Winhov zei onder de indruk te zijn van het besluit van de gemeente ’om haar publieke hart in het nautisch centrum neer te leggen’. Hergebruik van beide gebouwen is volgens hem dringend noodzakelijk. ,,Je ziet beide gebouwen aftakelen. Voor een lange en duurzame toekomst is het noodzakelijk de gebouwen dagelijks te gebruiken. Deze gebouwen lenen zich heel goed voor een stadhuis.’’ Het uiterlijk van gebouw 66 zal nauwelijks veranderen, er zijn wel enkele extra boogramen ingetekend.

Gebouw 72, dat in tegenstelling tot gebouw 66 geen monumentale maar een beeldbepalende status heeft, zal qua uiterlijk het meest veranderen. Aan de kopse kant, met zicht op de schepenhelling en Binnenhaven, zijn grote raampartijen gepland. ,,Daar hebben we uitgebreider moeten ingrijpen in de gevel om het gebouw geschikt te maken voor een werkomgeving.’’

(tekst loopt door onder de foto)

Zicht op gebouw 72 vanaf de schepenhelling bij de Museumhaven. De kopse kant wordt opengewerkt met veel meer raampartijen.© Illustratie Office Winhov en Van Hoogevest Architecten

Inpandig krijgt het gebouw over de gehele hoogte een centrale vide met langs de randen werkplekken in elke denkbare vorm: belcellen, stiltekamers, vergaderruimtes en gegroepeerde werkplekken. ,,Huisvesting voor ambtenaren moet kunnen mee ontwikkelen. Het kan over tien, vijftien jaar zo weer anders zijn. Het wordt een gebouw waar je lang plezier van hebt.’’

(Tekst loopt door onder de foto)

Het interieur van gebouw 72.© Illustratie Office Winhov en Van Hoogevest Architecten

Eind dit jaar zal de Europese aanbesteding voor de verbouw plaats vinden. Voor die tijd zal er nog een voorlopig ontwerp komen, een definitief ontwerp, een technisch ontwerp en zal het steeds worden besproken met afvaardigingen van gemeenteraad en ambtenaren. De verwachting is dat in september 2021 met de bouw is te beginnen.

Het is de bedoeling dat beide gebouwen in de eerste twee maanden van 2023 bouwkundig worden opgeleverd. In april 2023 zal de officiële opening zijn.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.