Premium

Carien Peetoom neemt na 25 jaar afscheid van haar ’winkeltje met oplossingen voor teugenopzienderswerk’

Carien Peetoom neemt na 25 jaar afscheid van haar ’winkeltje met oplossingen voor teugenopzienderswerk’
Carien Peetoom: ,,Hoe zou ik het zelf willen? Daar ben ik in mijn bedrijfsfilosofie altijd vanuit gegaan.”
© Foto Marcel Rob
Nibbixwoud

Ze is officieel al met pensioen. Maar het thuiszorgbureau dat ze een kwart eeuw geleden hoogstpersoonlijk oprichtte houdt Carien Peetoom nog dagelijks bezig. ,,Van oudsher word ik ’s ochtends altijd nog om zes uur, half zeven wakker”, vertelt de 68-jarige Zwaagdijkse. ,,En dan denk ik: ’Och, jeetje, die meiden moeten nu allemaal alweer op pad’. Ik heb daar zoveel bewondering voor.”

Dat de in Zwaagdijk woonachtige Peetoom nog altijd zo betrokken is bij het in Nibbixwoud gevestigde bedrijf is niet verwonderlijk. Niet alleen draait ze als bestuurslid op de achtergrond nog mee, daarnaast loopt de zorg simpelweg als een rode draad door haar leven. Opgeleid tot verpleegkundige, koos Peetoom zelf al snel voor de bejaardenzorg. Vijftien jaar lang was ze directeur van verzorgingshuizen in Blokker en Andijk, waarna een overstap naar de thuiszorg volgde.

Wachtlijst

,,Want dat had de toekomst”, blikt ze terug. ,,Toen ik als tijdelijke leidinggevende bij de Omring werkte, dacht ik: ’Dit ken veel beter’. Zo kwamen veel vrouwen die een baarmoederoperatie ondergaan hadden op de wachtlijst terecht. Zij mochten, terwijl ze kleine kinderen hadden, zes weken niet bukken en tillen. En dan stonden ze dus op een wachtlijst. Ik vond dat het anders georganiseerd zou kunnen worden en gaf dat ook aan. Waar ik me toch mee dacht te bemoeien...”

Een glimlach verschijnt op haar gezicht. ,,Mijn carrière bij de Omring duurde dus niet zo lang. Ik trek zelf graag aan de touwtjes en pas niet goed in systemen waarbij alles van bovenaf geregeld wordt. Ik wilde het zelf voor het zeggen hebben. Dat is ook mijn drijfveer geweest om zelf ondernemer te worden.”

Begonnen

Dat gebeurde 25 jaar geleden. ,,Ik zei tegen mijn man: ’Ik zet tienduizend gulden apart en ga een bedrijf beginnen in de zorg met oplossingen voor tegenopzienderswerk. Daar is het winkeltje mee begonnen. En dat is het eigenlijk nog steeds. Een winkeltje met oplossingen voor zorgproblemen.”

Peetoom deed het werk - onder de naam Hulpvaardig Zorg BV - lange tijd alleen. Vanuit huis. Nadat ze er ook bij ging bemiddelen en er personeelsleden in dienst werden genomen, groeide het thuiszorgbureau daar uit haar jasje. ,,Soms kwam er per week wel honderd man over de vloer. Dat werd wat veel. Toen ik met een cliënt bij de Albert Heijn in Nibbixwoud was en aan de overkant de oude Rabobank leeg zag staan, zijn we daar neergestreken.”

Eenmaal AWBZ-erkend ging het hard voor de op de nieuwe locatie tot Stichting Zorghulp West-Friesland omgedoopte onderneming. ,,In de periode tussen 2008 en 2010 zijn we verdriedubbeld”, aldus Peetoom. ,,Onze kracht is dat we, als kleine en flexibele organisatie echt kunnen luisteren naar wat de cliënt wil. We leveren de zorg die ze nodig hebben. En bieden daarnaast ook een luisterend oor. Ik kon dat lange tijd op een West-Friese, gemoedelijke manier managen.”

Geopereerd

Maar er kwamen kinken in de kabel. Eerst werd Peetoom ernstig ziek (’Op 12 mei 2014 ben ik geopereerd aan darmkanker en daarna was ik lange tijd uit de roulatie’) en vervolgens wierp de stelselherziening in de thuiszorg zich op als spelbreker. ,,Het is daarna zoveel moeilijker geworden om zorgondernemer te zijn. Je moet overal aan voldoen, of je nou groot of klein bent. En de wereld van verzekeraars is zo verschrikkelijk anders dan hoe wij de zorg zien. Wij willen het goede voor de mensen. Maar de verzekeraar wil het liefst dat iemand zo gauw mogelijk geen zorg meer krijgt. Dat rijmt niet met elkaar.”

Door alle veranderingen kwam het thuiszorgbureau in een neerwaartse spiraal terecht. Maar er werd een oplossing gevonden. Inmiddels is het bedrijf overgenomen. Tot grote opluchting van Peetoom. Die trots is op waar ’haar kindje’ nu staat. ,,We proberen zo efficiënt mogelijk te werken. Voor het personeel, maar ook voor de cliënt. Zij weten wie er komt. En wanneer. Zodat ze niet in hun pyjama weet ik hoe lang moeten zitten te wachten. Dat zou je zelf toch ook niet willen? Daar ben ik in mijn bedrijfsfilosofie altijd vanuit gegaan. Hoe zou ik het zelf willen? Ik wil gehoord worden en weten waar ik aan toe ben.”

Jubileumfeest

Komende zondag wordt tijdens het jubileumfeest afscheid genomen van Peetoom. Er kan dan ook kennisgemaakt worden met haar opvolger Rob Schöttelndreier.

De nieuwe directeur is van origine verpleegkundige en was jarenlang werkzaam in de automatisering. En die kennis was precies waar het thuiszorgbureau van Peetoom naar op zoek was. Want het feit dat zij zelf niet voldoende thuis is in de digitalisering, zorgde voor flinke kopzorgen. ,,Daarbij hebben we ook nog eens heel veel pech gehad met ziekte onder het personeel”, vertelt Peetoom. ,,Op een gegeven moment hadden er binnen de organisatie elf mensen kanker.”

Ernstige ziekte

Ook de oprichtster zelf werd dus door de ernstige ziekte getroffen. ,,Ik kon het fysiek en mentaal niet meer opbrengen en heb vorig jaar aangegeven dat ik per 1 mei zou stoppen met werken. En in april kwam Rob. Ik ben echt zielsblij dat hij Zorghulp heeft overgenomen. Dat hij zo thuis is in de automatisering is heel belangrijk. We kunnen echt weer als volwaardige speler overal aan meedoen.”

Schöttelndreier (64) knikt. ,,Het bedrijf heeft bewezen geen eendagsvlieg te zijn”, zegt hij. ,,En nu is de toekomst gewaarborgd. Die continuïteit is heel belangrijk. Ik verwacht dat de vraag naar dit soort zorg de komende jaren echt gaat toenemen, dus we zetten ook in op groei.”

Waarbij het West-Friese karakter overeind zal blijven. ,,We lopen nog steeds achterom bij de cliënten”, zegt Peetoom met een glimlach. ,,Zo werkt dat hier. Je gaat niet door de voordeur, dat is voor deftige mensen. En het ’Van wie ben jij d’r ientje?’ Dat gemoedelijke. Dat blijft.”

Komende zondag wordt gevierd dat 25 jaar geleden Hulpvaardig Zorg BV werd opgericht. Dit gebeurt met een dankbaarheidsviering in de kerk in Zwaagdijk-Oost (10 uur) en een receptie in Café ’t Fortuin in Wervershoof (12-14 uur).

Lees hier de digitale editieVolg ons