Premium

Raad Heemskerk wil kopers verplichten zelf in hun huis te gaan wonen, om speculanten bij nieuwbouw tegen te gaan

Heemskerk

De gemeenteraad van Heemskerk wil dat kopers van goedkope nieuwbouw zelf in hun nieuwe huis gaan wonen, of in elk geval hun kinderen of ouders.

Een ruime meerderheid stemde voor een motie van de PvdA’ers Fev Sahin en Eus Hes. Wethouder Krijn Rijke moet onderzoeken of en hoe kopers verplicht kunnen worden in hun nieuwe huis te gaan wonen. De raadsleden willen voorkomen dat beleggers woningen tot twee à drie ton kopen en die vervolgens duur verhuren of doorverkopen. ,,Deze woningen worden niet gebouwd als investering, maar om betaalbaar in te wonen. We willen dat de druk op de woningmarkt zo verkleind wordt’’, aldus Sahin.

,,Dit is naar Amsterdams voorbeeld’’, stelde Mark Wouters (D66). ,,Maar daar geldt het nieuwe beleid voor dure woningen, omdat het al langer beleid is voor goedkopere woningen.’’ John van Nimwegen (CDA) wees op de Slotheerenbuurt, waar kopers hun huizen in de vrije sector, dus duur, verhuren. Hierdoor worden ze voor veel Heemskerkers onbereikbaar.

Volgens wethouder Rijke speelt het probleem echter niet in Heemskerk: ,,Het is een grotestedenprobleem.’’ Waarop Sahin voorstelde met een willekeurige makelaar te praten, ,,dan weet u dat het probleem wel degelijk speelt’’. Rijke gaf aan dat de gemeente bij nieuwbouw op alle mogelijke manieren speculatie probeert te voorkomen.

Rosa Manussingel

De gemeente kan niets doen tegen de versnipperde grondspeculatie aan de Rosa Manussingel, zei wethouder Gaatze de Vries. De gemeente wist niet dat de agrarische grond te koop stond. Theo Breedijk (Heemskerk Lokaal) wil dat de gemeente een actief grondbeleid gaat voeren langs de bebouwing. De Vries voelt daar niets voor.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen