Premium

Sick Sabbath over Black Sabbath: ’Geen knetterhard spelende engerds’

Sick Sabbath over Black Sabbath: ’Geen knetterhard spelende engerds’
De ’Hozzy doet Ozzy’-act maakt Sick Sabbath uniek, aldus de band.
© Foto’s pr
Krommenie

Natuurlijk spelen ze Paranoid. Daar kom je niet onderuit als je een eerbetoon brengt aan Black Sabbath. Maar de mannen van Sick Sabbath beperken zich niet tot de ’popiejopie’-nummers. Komende zaterdag spelen zij in De Groote Weiver klassiekers én obscure nummers uit vijftig jaar Black Sabbath-historie.

Gitarist Tony Iommi, bassist Geezer Butler, drummer Bill Ward en zanger Ozzy Osbourne brachten in februari 1970 hun debuutalbum Black Sabbath uit. Het was het eerste heavymetal-album ooit: harde, donkere muziek met occulte invloeden. Een halve eeuw na dato is dat donkere imago nog stevig in het collectieve geheugen verankerd, merken de mannen van Sick Sabbath. „Zaaleigenaren zijn soms wat terughoudend. Zij denken dat we enge, oude mannen in het zwart zijn die knetterhard spelen”, zeggen gitarist Piet Groenewoud en zanger Michael ’Hozzy’ Hos. „Black Sabbath heeft juist heel gevarieerde muziek gemaakt. Spookachtige nummers en pianoballads, met swingende bas en mondharmonica: echt van alles.”

Naast Groenewoud en Hos bestaat Sick Sabbath uit bassist Wim Brunt en drummer Ron Zwiers. De band werd gevormd in 2013, uit de restanten van een Uriah Heep-tributeband. Tijdens de audities voor deze band was Piet de gelijkenis tussen Michaels stem en die van Ozzy Osbourne al opgevallen, waardoor het mogelijk werd een Black Sabbath-tributeband te beginnen. Michael twijfelde even. „Ik vroeg me af of het wel leuk zou zijn om alleen maar Black Sabbath te spelen. Totdat we het repertoire indoken en ontdekten hoe divers hun muziek is.’’

Sick Sabbath over Black Sabbath: ’Geen knetterhard spelende engerds’

,,Als liefhebber van het theatrale leek het me leuk om een act te doen. Mijn broer is opticien en hij maakte een mooi brilletje voor me. Verder heb ik een pruik, een goede outfit én Ozzy’s maniertjes. Ik was even bang dat zo’n act stom zou zijn, maar het publiek reageert er ontzettend goed op. Zéker als je ook nog een goede pot Black Sabbath neerzet.”

Sick Sabbath oogstte bekendheid door in 2015 mee te doen aan de Clash of the Coverbands. Ze strandden in de finale, maar het was ’een goede ervaring’. Destijds was er nog één andere Sabbath-band in Nederland. Hos: „Nu zijn er veel meer concullega’s. Zij richten zich vooral op de jaren zeventig, de jaren waarin Ozzy de zanger was. Wij zijn uniek vanwege onze act én omdat we alle muziek spelen: vanaf het eerste album Black Sabbath tot aan het laatste album 13 uit 2013. We doen zelfs nummers die door Ronnie James Dio zijn gezongen en nummers die de band zelf niet eens live deed en solo-nummers van Ozzy.”

Na negentien studioalbums, vele personeelswisselingen (22 muzikanten in totaal) en meerdere reünies, hield Black Sabbath het in februari 2017 voor gezien. Maar Ozzy kan het niet laten. Na enkele nieuwe singles, bracht ’the Prince of Darkness’ vorige week een nieuw solo-album uit. Ook Ozzy’s solonummers staan op Sick Sabbaths repertoire. Het publiek dat naar de optredens komt, is volgens de band van alle leeftijden. „Er komen vijftigplussers die Black Sabbath uit hun jeugd kennen en jongeren die op zoek zijn naar de oorsprong van heavy metal en hardrock. Het heeft ons veel tijd gekost om de Black Sabbath-sound neer te zetten, dat is een ontwikkeling die continu doorgaat. Wat zij doen is heel specifiek. We treden gemiddeld vijftien keer per jaar op. Wat we daarmee verdienen, investeren we in apparatuur. We hoeven niet van de muziek te leven, we proberen de optredens en alles eromheen altijd zo leuk mogelijk te maken. We kunnen ons helemaal vinden in wat de Foo Fighters ooit zeiden: Ook al bereik je niets in de muziek, als je lol hebt gehad, podia hebt gezien en vriendschap hebt beleefd, is het zinvol geweest.”

Info

Zaterdag 29 februari: Sick Sabbath, met voorprogramma Flamekeeper in de Groote Weiver (Industrieweg 1a, Wormerveer). Aanvang 21 uur, toegang €5.

Lees hier de digitale editieVolg ons