Overlijden transportondernemer Piet Loos (1943-2020) uit Wognum maakt veel los: ’Eer om voor hem te werken’

Piet Loos

Piet Loos

Michiel Snik
Wognum

Dat Piet Loos een bijzondere werkgever was, blijkt wel uit de stortvloed aan reacties die zijn familie krijgt na het overlijden van de logistiek ondernemer. Hij was al geruime tijd ziek, afgelopen dinsdag overleed hij.

,,Het raakt ons enorm als je al die persoonlijke berichten leest’’, zegt zijn dochter Angelique. Haar jongste zus Conny knikt. ,,Natuurlijk, als zijn dochters vonden wij onze vader altijd al een bijzonder mens. Maar dat hij zoveel heeft losgemaakt bij anderen geeft ons een erg warm gevoel. Onder meer via Facebook hebben wij erg veel mooie stukjes gelezen. Zoals het bericht van een oud-werknemer die ons liet weten dat hij het een eer vond om voor onze vader te hebben mogen werken.’’

Piet kreeg als oudste zoon op 28-jarige leeftijd plots samen met zijn vrouw Marjan de leiding over het transportbedrijf toen zijn vader Simon overleed. Piet zat al vanaf zijn veertiende op de vrachtwagen en begon als bijrijder van Baf Appel.

Het transportbedrijf bepaalde zijn leven, alles stond in het teken van werken voor zijn onderneming. Hij was een man waar zijn werknemers ook graag harder voor wilden lopen. Velen zagen hem ook niet als hun baas, maar als een collega die net zo hard meewerkte en daarnaast ook altijd belangstellend was in het doen en laten van zijn medewerkers. Kenmerkend voor zijn bescheiden opstelling was ook het moment dat het bedrijf werd verkozen tot ’onderneming van het jaar’. Piet moest op het podium komen om de prijs in ontvangst te nemen, maar het liefst bleef hij zitten. Hij schoof liever de mensen om zich heen naar voren.

Dat hij wel degelijk een belangrijke spil was in het bedrijf bleek ook in 2008, toen hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd. Deze onderscheiding kreeg hij ook omdat hij 21 hulptransporten naar Roemenië regelde.

Toen hij in 2009 een stap terugdeed en het stokje overdroeg aan zijn kinderen Simon en Angelique, kon hij niet stoppen met werken voor het bedrijf. ,,Hij bleef bijvoorbeeld ook gewoon dagelijks de post ophalen voor het bedrijf’’, zegt dochter Angelique met een glimlach.

Museum

Museum ’t Loosje aan de Veken in Opmeer bleek voor de ondernemer en zijn vrouw Marjan een prima plek om hun passie voor vrachtwagens voort te zetten. Hier knapte hij samen met veel (ex-)werknemers van het bedrijf jarenlang historische vrachtwagens op die vervolgens een plekje kregen in het museum. Er staan er inmiddels zo’n zestig.

In dit museum kunnen belangstellenden komende zondag tussen 14 en 16 uur en van 19 tot 20.30 afscheid nemen van de markante ondernemer.

Ondanks dat zijn hart bij z’n bedrijf lag, speelde zijn gezin altijd een grote rol in zijn leven. ,,Thuis was hij echt de familieman. Zijn bedrijf was belangrijk, maar onze moeder Marjan en wij, zijn kinderen, stonden zeker voor hem op de eerste plaats. De gezellige zondagen met de familie, zijn muziek en de gezamenlijke maaltijden. Bij onze ouders was het een zoete inval. Vader was echt een warme man. ’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen