Premium

70 jaar zingen voor je plezier met dameskoor HDK Vocaal in Den Helder

70 jaar zingen voor je plezier met dameskoor HDK Vocaal in Den Helder
Hetty Senster op en Annelies Komen aan de piano.
© Foto George Stoekenbroek

De vereniging werd opgericht in 1949. Dit weekeinde viert dameskoor HDK Vocaal haar zeventigjarig jubileum. Op zaterdagmiddag geven ze een concert in de Lutherse kerk in Den Helder.

„We koesteren wat we hebben”, lacht voorzitter Hetty Senster. „We tellen onze zegeningen met een stabiel aantal leden, een muzikaal leidster van formaat en een prachtige oefenruimte. Het lijkt alsof we toch iets goed doen.”

„Ons langstzingende lid is Margeet Doves, ze zingt al sinds 1993 in ons koor. Daar zijn we hartstikke trots op. Maar we zijn er niet minder trots op dat we sinds dit jaar ook een twintiger als lid hebben. Vooral omdat ze zingt als een nachtegaal. We hebben nu 35 leden. Dat aantal is prima om een mooi geluid te kunnen neerzetten.”

Medley en meezinger

„Overigens”, haast de voorzitter zich te zeggen. „We zingen in de kerk, maar we zijn een algemeen koor. We zingen geen religieus repertoire. Sterker nog, we zijn ooit opgericht om een repertoire te kunnen zingen dat kerk en klassiek overstijgt.”

Het huidige repertoire bestaat uit onder andere een medley van Ramses Shaffy, een jaren ’60-medley en een medley met een knipoog naar de barokmuziek. Ook liedjes als ’What a wonderfull world’, ’Hello Mary Lou’ of ’Thank you for the music’ worden regelmatig door het koor gezongen.”

„We veranderen ons repertoire maar mondjesmaat”, aldus pianist en repetitor Annelies Komen. „Dat is mooi als je zo een langzingende vereniging bent. Er is al een geluid. Nieuwe leden komen bij ons omdat ze het geluid en de sfeer mooi vinden. Het is nooit zo dat met de aanwas van nieuwe leden het geluid van het koor meteen verandert.”

Ambities

„Ik mag natuurlijk niet zeggen dat we geen ambities hebben, maar het is wel veilig te stellen dat ze in ieder geval niet torenhoog zijn”, aldus Senster. „We willen onze stemmen zo mooi mogelijk samen laten klinken, dat is onze enige ambitie. We hoeven daarvoor niet stad en land af te reizen of elk jaar ons hele repertoire om te gooien.”

Belangrijk om dat mooie geluid te kunnen laten horen is gast dirigent Paul Sanders. „Tijdens de repetities geef ik de maat aan”, vertelt de pianiste. „Maar tijdens een concert heb ik mijn handen vol. Een paar repetities voor we voor publiek zingen komt Paul onze gelederen versterken.”

„Hij zet de puntjes op de i”, lacht Senster. „Hij stoomt ons klaar en daar prijzen we onszelf gelukkig mee. Het oog van de meester maakt het paard vet, al ligt dit spreekwoord voor een aantal van onze leden gevoelig natuurlijk.”

„Natuurlijk mag je het woord vet niet noemen in de context van een dameskoor”, vult Komen aan. „Maar Paul haalt wel het beste in ons naar boven zonder dat hij de sfeer bederft. Want hoe mooi we ook willen zingen, de sfeer, of dat nou tijdens de repetitie is of tijdens een optreden, is binnen ons koor heilig.”

,,Nou, dan zijn we alsnog in ons thuishonk in de kerk prima op onze plek”, besluit Senster.

Evert Marsmans

Lees hier de digitale editieVolg ons