Premium

Heemstede geeft bereikbaarheidsvisie terug aan college

Heemstede

De Heemsteedse gemeenteraad heeft donderdagavond de bereikbaarheidsvisie Zuid-Kennemerland 2020-2050 teruggegeven aan het college. De raad mist concrete oplossingen voor de verkeersproblemen in Heemstede en wil daarover in gesprek met wethouder Nicole Mulder.

Het stuk is een visie die is opgesteld door de gemeenten Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. Het is een toekomstbeeld op hoofdlijnen waarmee de gemeenten zich duidelijker kunnen profileren bij overheden, samenwerkingsverbanden en belanghebbende partijen.

In Heemstede was er twee weken geleden tijdens de behandeling in de commissie veel discussie. De fracties misten concrete oplossingen voor de verkeersdrukte in het dorp. Het idee was om voor de raadsvergadering met een notitie te komen voor de wethouder. Maar de punten zijn volgens Rik de Valk (HBB) dusdanig belangrijk, dat zij de visie op zijn kop zetten. En dat kan juridisch ook gevolgen hebben. Daarom heeft de raad ervan afgezien.

Acht punten

De gemeenteraad heeft in oktober vorig jaar twee andere stukken aangenomen met acht verkeerspunten die voor Heemstede belangrijk zijn. Deze punten komen onvoldoende terug in de visie, vinden de partijen. Het CDA, GroenLinks en D66 zijn tevreden wanneer ze prioriteit krijgen, al dan niet in de nog op te stellen uitvoeringsprogramma’s.

Maar voor de VVD en HBB is dit nog niet ver genoeg. Zij vinden dat de wethouder haar werk opnieuw moet doen. Niet alleen omdat de acht punten ontbreken; beide partijen zijn het fundamenteel oneens met het stuk omdat ’het kortetermijnoplossingen zijn’.

Beide partijen zijn het bovendien oneens met de lage investeringsprioriteit voor de auto. En de VVD mist daarnaast oplossingen voor het vrachtverkeer door het dorp.

De bereikbaarheidsvisie is daarom niet in stemming gebracht, maar teruggegeven aan Mulder. En de raad wil met haar in gesprek over de acht belangrijke punten.

Gevolgen

Bloemendaal heeft het stuk, ook met de nodige discussie, al aangenomen. De andere gemeenten nog niet, zij spreken er een dezer dagen over. Wat de gevolgen zijn van het Heemsteedse besluit voor de andere gemeenten, is niet duidelijk.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen