Bouw tiny houses op Texel kan van start, eigenaren krijgen grond in eeuwigdurende erfpacht

Toen deze luchtfoto werd gemaakt, waren alleen de contouren van de wijk nog maar zichtbaar. Inmiddels worden er al huizen bewoond.

Toen deze luchtfoto werd gemaakt, waren alleen de contouren van de wijk nog maar zichtbaar. Inmiddels worden er al huizen bewoond.© Archieffoto Gemeente Texel

Anja Roubos
Den Burg

De toekomstige eigenaren van de zes ’tiny houses’ in de Texelse nieuwbouwwijk De Tuunen kunnen volgens de gemeente beginnen met bouwen.

Het college heeft besloten met elk van hen een startovereenkomst aan te gaan. Daarvoor wordt het perceel gemeentegrond gesplitst. De eigenaren van de kleine huisjes krijgen de zogenaamde appartementsrechten eeuwigdurend in erfpacht, vanwege ’het unieke karakter van het Tiny House-project’, aldus de gemeente. Zo houdt de gemeente meer grip op wat er op de grond wordt gebouwd en en waar deze verder nog voor gebruikt wordt.

Beeldkwaliteitsplan

Zowel de tiny houses als de gemeenschappelijke buitenruimte moeten voldoen aan het beeldkwaliteitsplan voor De Tuunen. De realisatie van het project vindt plaats onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het is voor het eerst dat op Texel tiny houses worden gebouwd.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.