Premium

Er kunnen nog 272.000 zonnepanelen op dik duizend schooldaken, zegt Stichting Schooldakrevolutie

Er kunnen nog 272.000 zonnepanelen op dik duizend schooldaken, zegt Stichting Schooldakrevolutie
Zonnepanelen op schooldaken. Ruimte genoeg, zegt Stichting Schooldakrevolutie.
Zuid-Scharwoude

Er kunnen nog bijna 275.000 zonnepanelen op 1.046 schooldaken in Noord-Holland worden geplaatst. Dat heeft de Stichting Schooldakrevolutie uitgerekend in opdracht van de provincie Noord-Holland.

Deze opwekkende cijfers werden schoolbesturen uit Noord-Holland-Noord en Waterland/Zaanstreek voorgehouden tijdens een bijeenkomst in dorpscentrum De Binding in Zuid-Scharwoude.

Stichting Schooldakrevolutie helpt scholen bij begeleiding, energiebesparing, educatie en financiering.

Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat en Energie van de Provincie rekende voor: ,,Er zijn 1.238 schoolgebouwen in Noord-Holland en we hebben de meeste zonuren van heel Nederland. Dat is een geweldig potentieel aan zonne-energie.’’ Deze vorm van energie is volgens de gedeputeerde nodig om in 2050 energieneutraal te zijn. ,,Scholen lopen nu vast vanwege regels of omdat ze niet precies weten wat de mogelijkheden zijn. Samen met Schooldakrevolutie wil ik de scholen helpen om door te pakken.”

Basis- en middelbare scholen kunnen een belangrijke rol spelen bij de energietransitie. Veel schoolgebouwen hebben platte daken met een groot oppervlakte en die zijn natuurlijk zeer geschikt voor zonnepanelen. Maar, zegt ’Schooldakrevolutie’, scholen laten deze daken nog vaak onbenut. De stichting zegt: ’Naast de C02-besparing die zonnepanelen opleveren, zorgt de verduurzamingsslag ervoor dat de toekomstige generatie spelenderwijs leert over zonnestroom. Op school leren jongeren over klimaatverandering en de gevolgen ervan, maar met de komst van zonnepanelen zien ze ook wat er nodig is om het tegen te gaan.’

In Noord-Holland zijn al diverse scholen aan de slag gegaan met zonne-energie. Zo eisten leerlingen van de Lorentzschool in Hilversum zonnepanelen op hun schooldak.

Lees hier de digitale editieVolg ons