De marine koopt in de VS zestien nieuwe torpedo’s van 5 miljoen per stuk

1 / 2
Arie Booy
Den Helder

Het arsenaal van de Koninklijke Marine wordt versterkt met 16 aangepaste torpedo’s. Het prijskaartje bedraagt 85 miljoen dollar, dus ruim 5 miljoen per stuk.

Vice-admiraal Arie Jan de Waard was eerder deze maand in de Verenigde Staten voor besprekingen over de aankoop van wapens. Deze week werd duidelijk wat een van de agendapunten was: de aankoop van zogenoemde conversie kits voor MK-48 torpedo’s. Een conversie kit past een torpedo aan volgens de nieuwste eisen.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken stemt in met de verkoop door fabrikant Raytheon van zestien conversie kits met alle randapparatuur en onderdelen voor de ’model 7 AT’ torpedo van het type MK-48. Het is een zwaargewicht torpedo die op all Amerikaanse onderzeeboten gebruikt wordt.

Dodelijk

Het wapen wordt geroemd om zijn dodelijk effectieve uitwerking op vijandelijke onderzeeboten in diep en ondiep water. De zwaargewicht torpedo is door Raytheon ontworpen om snelle, diep-duikende nucleaire onderzeeboten en hoge-prestatie oppervlakteschepen te laten zinken. Tien jaar geleden bestelde het ministerie van defensie reeds veertig van de geavanceerde wapens; de kosten bedroegen toen 150 miljoen dollar.

Het Amerikaanse parlement is van de wapen-aankoop op de hoogte gesteld. ,,De verkoop ondersteunt ons beleid”, meldt een woordvoerder van de Amerikaanse regering in een verklaring. ,,Want het verhoogt veiligheid van NAVO-partner Nederland. Het land is een belangrijke kracht in het streven naar politieke stabiliteit en economische voorspoed in Europa”, aldus Buitenlandse Zaken.

Het Amerikaanse departement merkt op dat Nederland compenserende orders heeft gevraagd alvorens tot aankoop over te gaan. Dit betekent onder meer dat het Nederlandse bedrijfsleven ingeschakeld wordt bij het gereedmaken van de torpedo’s voor inzet door de Koninklijke Marine.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.