Premium

Uitstel discussie De Woonplek, omwonenden van Oudelandsdijkje bieden 3700 handtekeningen aan in strijd tegen locatie

Uitstel discussie De Woonplek, omwonenden van Oudelandsdijkje bieden 3700 handtekeningen aan in strijd tegen locatie
Wethouder Thijs Kroese neemt uit handen van Nancy de Rooij (midden) en Mariska de Kraker de petitie in ontvangst.
© Foto Ella Tilgenkamp
Purmerend

Wethouder Thijs Kroese heeft donderdag een petitie in ontvangst genomen tegen de komst van een woonvoorziening voor Purmerenders met complexe problemen naar een terrein aan het Oudelandsdijkje in Purmerend.

Ruim 3700 handtekeningen werden ingezameld door omwonenden van het terrein tussen de wijken De Gors en Klein Where. Die werden voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering aangeboden aan verantwoordelijk wethouder Kroese. Ondanks het feit dat het college de plek al als definitieve locatie had geschrapt uit het voorstel om de plannen voor de woonvoorziening verder uit te werken. Het is de bedoeling dat daar mensen met problemen op het gebied van psychiatrie, verslaving en criminaliteit worden gehuisvest.

Maar omwonenden waren fel tegen, bang voor overlast, en toen ook de Purmerendse politiek twijfelde of de locatie wel geschikt was zette het college daar een streep door. In het gewijzigde voorstel ging het alleen nog om het verder uitwerken van de ideeën voor De Woonplek, en het zoeken naar een geschikte locatie voor de voorziening.

De VVD vond dat het voorstel op die manier zodanig was veranderd, dat de gemeenteraad meer tijd moest krijgen om het te bestuderen. De discussie die eerder deze maand werd gevoerd in de commissie samenleving, spitste zich namelijk vooral toe op de omstreden locatie en amper op de inhoudelijke kant van de zorg en begeleiding die er geboden gaat worden. ,,Het is een gevoelig dossier met een kwetsbare, ingewikkelde doelgroep. Laten we daar nog een goed gesprek over houden’’, stelde Manja van der Weit.

De voltallige gemeenteraad was het daarmee eens. Al vond wethouder Thijs Kroese het niet nodig om de commissievergadering weer over te doen. ,,We vragen nu niet iets anders dan eerder deze maand, we vragen juist minder.’’ Dan wordt een discussie over het plan ook anders, vond bijvoorbeeld Bram Buskoop (Gemeentebelangen). Leefbaar Purmerend wil die discussie ’breder trekken en ook kijken naar alternatieven voor de voorgestelde woonvoorziening’, gaf Chris Boer aan. Het plan wordt donderdag 5 maart besproken door de commissie samenleving.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen