Op de valreep: nog ’even’ wat werk aan de weg in Hilversum vóór start megaklus ’Oostereng-tunnel’

De rioleringsklus op het kruispunt Gijsbrecht van Amstelstraat/Oude Loosdrechtseweg gaat maandag van start.

De rioleringsklus op het kruispunt Gijsbrecht van Amstelstraat/Oude Loosdrechtseweg gaat maandag van start.© Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

Eddie de Paepe
Hilversum

Een kleine maand voordat het startschot wordt gelost voor de aanleg van de tunnel in de Oosterengweg zijn én gaan nog diverse wegen elders in Hilversum op de schop.

Maandag 30 maart gaat de Oosterengweg voor minimaal anderhalf jaar dicht. Dan start de aanleg van de 249 meter lange en tien meter diepe tunnel onder het spoor en de toekomstige snelle busbaan. Een enorme bouwoperatie die met omleidingen en andere hinder gepaard gaat.

Lees ook: Hilversum maakt zich met Oostereng tunnel op voor de grootste bouwklus uit de geschiedenis: ’Duikers gaan onderwater beton storten’

Het gevaarlijkste kruispunt van Hilversum wordt veiliger gemaakt.

Het gevaarlijkste kruispunt van Hilversum wordt veiliger gemaakt.© Illustratie: gemeente Hilversum

Kleine Drift

In de aanloop naar deze megaklus begint de gemeente maandag met wegwerkzaamheden op diverse andere plekken in de stad. Zoals op het ’gevaarlijkste kruispunt’ van Hilversum: Kleine Drift-Zuiderweg. Deze kruising aan de monding van de fietstunnel onder het station is tot en met vrijdag 13 maart helemaal afgesloten voor alle verkeer. De week daarop (van 16 tot en met 20 maart) is alleen de noordelijke poot (Kleine Drift richting Bakkerstraat) nog op slot. Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer omgeleid. Om de Boerhaavestraat te ontlasten is er tijdelijk eenrichtingsverkeer (richting Eemnesserweg).

Stopverbod

Om het kruispunt veiliger te maken gaat er een streep door het stopverbod, meldt de gemeente. De rode ’fietsloper’ in de kruising wordt meer uitgebogen in de Kleine Drift (zuid). Hierdoor krijgt het verkeer aan beide zijden van het fietspad beter zicht op het (fiets)verkeer vanuit de Zuiderweg. De verkeersdrempels in de Kleine Drift ter weerszijden van het fietspad worden dichter op het fietspad geplaatst om de snelheid uit het gemotoriseerde verkeer te halen.

Omledingsroutes tijdesn de klus aan het kruispunt Gijsbrecht van Amstelstraat/Oude Loosdrechtseweg.

Omledingsroutes tijdesn de klus aan het kruispunt Gijsbrecht van Amstelstraat/Oude Loosdrechtseweg.© Illustratie: gemeente Hilversum

Gijsbrecht van Amstelstraat

Een andere belangrijke ingreep is die op het kruispunt Gijsbrecht van Amstelstraat/Oude Loosdrechtseweg. Deze rioleringsklus start maandag en duurt, als alles volgens plan verloopt, tot 28 maart. ’Voor het doorgaand verkeer op de Gijsbrecht van Amstelstraat is een omleiding aangegeven, mede voor de bereikbaarheid van het winkelgebied’, aldus de gemeente. Verkeer richting de Loosdrechtseweg wordt omgeleid over de Bosdrift-Havenstraat-Vaartweg.

Verkeer vanaf Loosdrechtseweg richting winkelgebied Gijsbrecht over de Diependaalselaan en Bosdrift.

De Lieven de Keykaan.

De Lieven de Keykaan.© Foto: Eddie de Paepe

Boomberglaan

Eind maart moeten volgens de gemeentelijke planning ook diverse andere wegwerkklussen zijn afgerond. Het gaat om het aanbrengen van nieuwe riolering en het herinrichten van de straat in de Boomberglaan (tussen Torenlaan en Albertus Perkstraat, de Peerlkamplaan, en de Lieven de Keylaan. Ook de aanleg van parkeervakken in de Mussenstraat, vlakbij de nieuwe tunnel, moet eind maart zijn afgerond. Dat geldt ook voor de klus aan het riool in de Hyacintenlaan. In de week van 2 maart worden in die laan eerst diverse bomen gekapt. Een week later gaan de werkzaamheden aan het riool van start.

Eerder afgerond

De gemeente gaat ervan uit, dat dat andere klussen aan de weg al eerder - medio maart - zijn afgerond. Dat betreft onderhoud aan het wegdek in het woonerf Achterom-Jan van Beierenstraat-Roosendaalstraat. En het opnieuw bestraten van de rijbaan en de voetpaden van de Olivier van Noortstraat (tussen de Abel Tasmanstraat en Van Riebeeckweg).

Johan de Witstraat

De werkzaamheden aan de Oude Loosdrechtseweg (tussen de Johan de Witstraat en de Hugo de Grootstraat) duren nog tot eind april. Dan zal ook duidelijk zijn of diverse andere klussen inderdaad voor de start van de tunnelbouw zijn afgerond én of de door de gemeente bedachte omleidingsroutes rond de afgesloten Oosterengweg werken.

Naarderstraat/Melkpad: laatste loodjes.

Naarderstraat/Melkpad: laatste loodjes.© Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

Melkpad

Het kruispunt Naarderstraat/Melkpad is sinds vrijdagmiddag weer vrij voor alle verkeer. Door de weersomstandigheden kon de rode fietspadcoating niet worden aangebracht, meldt de gemeente. ’Dat gebeurt alsnog zodra het weer het toelaat. Alle andere fysieke werkzaamheden inclusief belijning en zebra zijn wel aangebracht/afgerond.’

Meer nieuws uit Gooi