Teamsprinters met Büchli uit Santpoort-Zuid overtuigen in kwalificatie WK baanwielrennen: mannen pakken later titel met wereldrecords [video]

BERLIJN

De Nederlandse teamsprinters zijn de wereldkampioenschappen baanwielrennen overtuigend begonnen. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli uit Santpoort-Zuid reden in de kwalificaties een tijd van 41,987, maar een fractie boven het wereldrecord.

De titelverdedigers waren daarmee ruim sneller dan de Britten, die een kleine halve seconde toegaven, maar wel goed waren voor de tweede tijd.

Later op de avond verpulverden de Nederlandse teamsprinters, maar zonder Büchli, het wereldrecord (41,275) en bereikten zo de finale.

Daarin pakten ze voor het derde jaar op rij de wereldtitel. De concurrentie moet daarbij niet het idee hebben gekregen dat er straks op de Olympische Spelen van Tokio iets te halen is tegen de Oranje-mannen.

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland waren in de finale te sterk voor Groot-Brittannië.

Dat deden ze in dezelfde samenstelling, opnieuw in een wereldrecord: 41,225.

De Britten, met onder anderen zesvoudig olympisch kampioen Jason Kenny, gaven meer dan een seconde toe: 42,400. Het was een ongekende marge.

Australië pakte ten koste van Frankrijk het brons.

Twee keer op een dag een wereldrecord rijden: "Het is gestoord", zei Harrie Lavreysen die beide keren zijn tweede ronde onder de 12 seconden aflegde. Dat deed nooit iemand eerder, zoals Jeffrey Hoogland met 12,2 een niet eerder vertoonde tijd over de slotronde kon overleggen. "Ik begrijp het ook niet", zei Hoogland die meteen een ticket voor de Spelen van Tokio veiligstelde.

Hoogland moest sneller zijn dan Matthijs Büchli, die in de kwalificaties als derde man de tijd moest neerzetten. Dat deed hij in een ronde van 12,8 seconden. "Dat is nog nooit vertoond en dan duikt hij er met 12,2 even onder."

Büchli hield er een dubbel gevoel aan over. Hij mocht ook een gouden medaille in ontvangst nemen, maar moet hopen dat wielerbond KNWU een vierde sprinter mee wil nemen naar de Spelen.

Teamsprinters met Büchli uit Santpoort-Zuid overtuigen in kwalificatie WK baanwielrennen: mannen pakken later titel met wereldrecords [video]
Matthijs Buchli, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg in actie tijdens de Team Sprint op de eerste dag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen.
© ANP

Nooit eerder

Kirsten Wild werd voor de derde keer in haar loopbaan wereldkampioene op het onderdeel scratch. Daarmee bezorgde ze Nederland woensdag in Berlijn de eerste medaille bij de WK baanwielrennen. Wild sprintte van kop af naar de winst. Eerder was ze in 2015 en 2018 de beste van de wereld op het niet-olympische nummer. Geen vrouw behaalde eerder drie wereldtitels op de scratch.

Wild nam bij het ingaan van de voorlaatste ronde de kop. "Ik had bedacht dat ik vroeg op kop wilde komen en dan te proberen iets te temporiseren. Ik moest wat overhouden. Dat is net gelukt.", vertelde ze, niet helemaal zeker of haar zwaardere versnelling de sleutel tot het nieuwe succes was geweest. "Het zou kunnen, maar je moet in de eerste plaats goede benen hebben natuurlijk."

Die had Wild, zoals zo vaak. Ze was als een van de favorieten gestart. "Ja, dat geeft wel druk. Ik weet dat anderen mijn naam omcirkeld hebben, maar je went eraan."

Lees hier de digitale editieVolg ons