Premium

Westzaanse buurtbus was bijna weer wegbezuinigd

Westzaanse buurtbus was bijna weer wegbezuinigd
De Westzaanse buurtbus ofwel De Groene Koets, zoals zijn bijnaam luidt.
© Westzaanse Gemeenschap
Westzaan

De Westzaanse buurtbus voor ouderen die vijf jaar na de start plotseling weer werd wegbezuinigd, blijft toch bestaan.

Door het lintdorp Westzaan rijdt geen openbaar vervoer: alleen helemaal in de noordkant en de zuidkant van het het dorp kunnen de inwoners op een bus stappen. Daarom organiseerde het sociaal wijkteam Westzaan Assendelft vijf jaar geleden een buurtbus voor ouderen, die door tien lokale vrijwilligers wordt bestuurd.

Gedwongen door de bezuinigingen, heeft het wijkteam de subsidie per 2020 stopgezet. ,,We rijden wel nog hoor’’, zegt buurtbusvrijwilliger Martin van ’t Veer. ,,We kunnen toch niet zomaar stoppen! En we hadden nog wel wat geld in kas.’’

Als het aan de gemeenteraad ligt, blijft de bus ook gewoon rijden. De raadsleden hoorden begin deze maand over het probleem toen ze te gast waren in het Westzaanse Regthuys voor een debat halverwege de raadsperiode.

Van ’t Veer vertelde ze toen het droevige nieuws, iedereen uitte zijn verbazing en verontwaardiging en nu ligt er een bijna unanieme motie, die donderdag behandeld wordt.

Kapper

De Westzaanse ouderen kunnen slecht zonder de bus, die zo’n duizend keer per jaar gebeld wordt. ,,Onze coördinator maakt het rijschema op grond van alle aanmeldingen. Er geldt: wie eerst komt, eerst maalt’’, zegt Van ’t Veer. ,,Dus als iemand zegt ’ik wil graag donderdag om twee uur naar de kapper’, dan kan het antwoord zijn: ’om twee uur lukt niet, want iemand anders wil al om die tijd naar de fysiotherapeut, dus hoe laat zou het ook kunnen?’ ’’

Om de bus in stand te houden is zo’n 4500 euro subsidie per jaar nodig. Er zijn ook andere inkomsten: tien lokale bedrijven sponsoren de bus en de passagiers betalen 2 euro per rit.

Het wijkteam was woensdag niet bereikbaar.

Lees hier de digitale editieVolg ons