Premium

Den Helder gaat onbarmhartig te keer bij Jolly Jumpers en vervolgt toertocht door Nederland naar bekerfinale tegen Binnenland in Barendrecht [video]

Den Helder gaat onbarmhartig te keer bij Jolly Jumpers en vervolgt toertocht door Nederland naar bekerfinale tegen Binnenland in Barendrecht [video]
Tubbergen

Midweeks naar het noorden van Twente werd door de basketbalsters van Dozy bv Den Helder niet met gejuich ontvangen. Maar als bekerfinalist ten koste van Jolly Jumpers (47-92) was de terugreis van nog eens goed twee uur over dik tweehonderd kilometer een triomftocht.

En de toerrit door Nederland zit er nog steeds niet op. Na Katwijk, om in de kwartfinales met Grasshoppers de titelfavoriet in de eredivisie te verrassen en nu bij de laatste vier de verplaatsing naar Tubbergen, wacht ook in de eindstrijd op 28 maart een uitje.

Naar Binnenland in Barendrecht dat Bemmel klopte. In deze eredivisie werd onderling afgesproken dat de gastvrouw van de Final Four, in het geval dat, niet ook thuis voor de bekerfinale kon loten.

Het zal een detail zijn in de voorbereiding. Dan ongetwijfeld wel gesteund door de aanhang die nu besloot niet op de bus naar Twente te stappen en dat met een gevoel van heimwee naar groot succes moest bekopen.

Want de bezoeksters waren van begin tot eind heer en meester bij een ploeg die ook als concurrent in de eredivisie geldt met dan de play-offs als inzet. Maar daar hebben ze het in onderling verband dinsdag weer over als Jolly Jumpers naar Den Helder komt.

En hoewel cup en competitie als aparte grootheden worden gezien zal deze gevoelige dreun dan ongetwijfeld nog zijn naweeën hebben.

Den Helder gaat onbarmhartig te keer bij Jolly Jumpers en vervolgt toertocht door Nederland naar bekerfinale tegen Binnenland in Barendrecht [video]
Een prijs is het nog niet, maar de wijze waarop Den Helder lachend toesloeg was wel een vorm van spierballentaal.
© Foto Orange Pictures/Albert ten Hove

De halve finale kon een helft voor een echte wedstrijd doorgaan. Hoewel Mario Bennes zijn ploeg met een videosessie en wat psychologische verwijsregels prima had voorbereid, moest de coach zich aanvankelijk ook wat irriteren.

Voor de eenvoud waarmee ballen werden weggegooid en de ruimte die Jolly Jumpers werd gegund om van afstand te schieten.

Dat wapen haperde te vaak waar Den Helder met de zoektocht onder het bord beduidend meer succes had. Dankzij Zoë Slagter en Sanne van Poelgeest, die kwam toen Sarah Curran een fout opliep die niet voor haar bestemd leek maar er toen halverwege de eerste helft zo wel drie achter haar naam had staan.

Met ook een belangrijke bijdrage voor Femke Slim zocht Den Helder bij 25-36 de kleedkamer op. Als daar het verloop van de tweede helft werd geschetst is dat geniaal. Hoe dan ook liep Den Helder met onmetelijk grote passen weg.

Omdat onder meer dankzij de focus van Amber Lewakabessy de driepunters achter elkaar vielen. En de marges van verschil voor het lamgeslagen Jumpers niet meer bij te houden waren.

Bij 38-58 was het gat al twintig punten om via 47-74 door te slaan naar 47-92 aan het eind. Een fantastische prestatie met deelname aan de bekerfinale als bonus. Dat het geen prijs is zal Bennes ongetwijfeld over weten te brengen. Net zo min als het over een kleine week garanties geeft. Maar een glimp van de ongekende mogelijkheden is het wel.

Lees hier de digitale editieVolg ons