Premium

West Coast Jazz, jazz met verleden en toekomst

West Coast Jazz, jazz met verleden en toekomst
Mixing Memory and Desire laat zich inspireren door de West Coast Jazz.
© Foto Ben Bahlman

De West Coast Jazz van de befaamde Amerikaanse jazzmuzikanten Gerry Mulligan en Chet Baker vormt al vijf jaar een bron van inspiratie voor Mixing Memory and Desire. Deze zondag laat het kwartet bij Jazz Inverdan horen hoe de Nederlandse variant van de West Coast Jazz klinkt.

Het kwartet bestaat uit trompettiste Felicity Provan, bassist Raoul van der Weide, drummer George Hadow en rietblazer Jan Willem van der Ham uit Zaandam. Van der Ham nam het initiatief voor Mixing Memory and Desire. Hij is al een leven lang actief als alt-saxofonist en fagottist in de jazz- en klassieke wereld, onder meer bij zijn eigen trio, de Amsterdam Big Band en het Ives Ensemble. „Een jaar of zes geleden kreeg ik de smaak van de baritonsaxofoon te pakken en dat leidde tot meer aandacht voor het werk van andere baritonsaxofonisten, waaronder Gerry Mulligan. Zijn stukken spraken me aan.”

Mulligan wordt gezien als een van de toonaangevende baritonsaxofonisten in de geschiedenis van de jazz. In de jaren vijftig van de vorige eeuw ontmoette de New Yorker in Los Angeles trompettist Chet Baker, bassist Bob Whitlock en drummer Chico Hamilton kennen. In 1952 richtten zij een kwartet op, waar een jaar later alweer een einde aan kwam toen Mulligan werd gearresteerd vanwege drugsbezit. Van der Ham: „Wat deze muzikanten zo bijzonder maakt, is dat zij speelden zonder harmonie-instrument. De harmonische klanken komen uit de blaasinstrumenten en de bas. Het vereist geraffineerde arrangementen om dan toch een vol geluid te krijgen. Daarvoor lieten zij bijvoorbeeld twee blazers tegen elkaar in spelen. Doordat er geen harmonie-instrumenten zijn, is de harmonische vrijheid in de solo’s ook groter.”

In 2015 speelden de vier muzikanten voor het eerst West Coast Jazz in de Vermaning. Waren het toen vooral de stukken van Mulligan en Baker, tegenwoordig spelen ze vooral eigen werk. Ze hebben al een cd uitgebracht met werk van Mulligan-Baker en zichzelf.

Inmiddels heeft het kwartet ’voldoende eigen nummers voor een tweede album’. Of en wanneer die er komt, is nog niet bekend. „Dat is een financiële kwestie.”

De bandnaam Mixing Memory and Desire geeft precies weer hoe het eigen werk in elkaar steekt, zegt Van der Ham. „Desire staat voor toekomst, we maken nieuwe muziek met respect voor het verleden. De muziek van Mulligan en Baker is het uitgangspunt en daar gaan wij mee verder. We houden ons niet aan de strakke jazzpatronen uit de jaren vijftig. Bij ons mag de hele geschiedenis meedoen, ook de vrije improvisatie.”

Muziek

Zondag 1 maart in De Vermaning (Westzijde 80, Zaandam). Aanvang 16 uur, entree € 18.

José Pietens

Lees hier de digitale editieVolg ons