Premium

Nabestaanden rouwen samen met Suus Geluk: ’dan is het niet gewoon een bloem, maar meer dan dat’

1/2
Den Helder

Rouwstukken maken samen met de nabestaanden, het is niet ongebruikelijk, maar het is zeker bijzonder. Suus Geluk – haar echte naam is Susan Meijer-van Gils - is hier onlangs ook mee begonnen.

Dat doet ze vanuit haar nieuwe atelier op de Vismarkt in Den Helder. Suus is meer dan twintig jaar werkzaam als bloemsierkunstenaar. Enkele jaren geleden heeft ze zelfs nog meegeholpen met het decoreren van het beroemde The Metropolitan Museum of Art in New York.

Rouwstukken of rouwboeketten worden dikwijls samengesteld aan de hand van de wensen van de nabestaanden. Vervolgens worden ze in elkaar gezet door de bloemist of rouwwerkspecialist.

Hoewel nog redelijk zeldzaam, bieden meerdere bloemisten en bloemsierkunstenaars in Nederland daarnaast de mogelijkheid om, onder begeleiding, zelf een rouwbloemstuk te maken. De bloemen en andere materialen worden dan van tevoren besteld, waarna deze op de gewenste locatie samen met de nabestaanden worden samengebracht in een persoonlijk eerbetoon. Vaak is het ook mogelijk om zelf bloemen, planten of andere materialen aan te leveren. Deze hebben dan meestal een bijzondere connectie met de overledene.

Tot voor kort werkte Suus vanuit haar huis op de Loodsgracht, maar dat werd allemaal toch wel een beetje druk. Zodra het lokaal in een voormalige school aan de Vismarkt op haar pad kwam, besloot ze deze kans met beide handen aan te grijpen.

Vol passie vertelt ze: „Dit was precies wat ik nodig had. Ik wist niet dat ik het zocht, maar toen het er was, dacht ik: Ja! Ik wist ook meteen hoe ik het wilde inrichten en hoe ik het verder ging aanpakken.”

Bloemenbommen

Het atelier is afgelopen zaterdag officieel geopend. „We zouden vanaf tien uur van start gaan, maar de mensen stonden al om kwart voor tien buiten te wachten!”, vertelt ze enthousiast.

De dag werd een groot succes. Er werden onder meer bloemenbommen gemaakt van bloemzaadjes, aarde en klei. Het is de bedoeling dat deze ’bommen’ eind april worden verspreid in Den Helder, zodat de hele stad in bloei komt te staan.

In het lokaal van Suus worden er geen bloemen verkocht, maar mensen kunnen altijd bestellen wat ze willen. De volgende dag worden de verse bloemen dan bezorgd.

„Daarnaast organiseer ik workshops en heb ik abonnementen voor bedrijven en particulieren. En nu komt dan het maken van rouwstukken samen met nabestaanden erbij”, aldus Suus.

Herdenkingsmonument

Vandaag zijn Denise Bakkenes en haar dochters Djalena (7) en Djeylinn (2) er om een herdenkingsmonument te maken voor hun moeder en oma. Van natuurlijke materialen wordt er soort brievenbus gemaakt, waarin de kinderen dan brieven en tekeningen voor hun oma kunnen doen. Zij is een paar jaar terug plotseling overleden.

„Ik had haar een half uur voordat ze overleed nog aan de telefoon”, vertelt Denise. „Ze zei al dat ze zich niet zo lekker voelde en ze hing op om even naar het toilet te gaan. Later werd ik gebeld door mijn vader dat ik direct moest komen. Ze had een hartstilstand gehad.”

Bruidsboeket

Suus regelde de bloemen voor de uitvaart: „Ik ben naar ze toe gegaan en samen hebben we besproken wat ze mooi zouden vinden. Zo wilde de vader van Denise graag bloemen gebruiken, die ook in het bruidsboeket hadden gezeten. Het moest sowieso heel groots worden, zodat ze helemaal tussen de bloemen zou liggen.”

Denise was erg dankbaar voor deze aanpak. „Het was heel fijn dat Suus er een bepaalde emotie in kon leggen. Dan is het niet gewoon een bloem, maar meer dan dat.”

Over dit soort besprekingen zegt Suus: „Omdat ik geen echte winkel had, kwam ik al snel bij de mensen thuis terecht wanneer er een rouwstuk geregeld moest worden. Dan heb je een heel ander contact met elkaar dan in een drukke winkel, waar er snel beslissingen moeten worden genomen. „

,,Ik merkte aan mezelf dat ik het belangrijk vond verder te vragen en mensen te begeleiden in hun keuzes.”

Door meer op haar gevoel af te gaan en door zich open te stellen voor de emoties van anderen kwamen er steeds meer bijzondere verhalen op haar pad. Uiteindelijk ontstond zo het idee om de rouwstukken samen met de nabestaanden te maken. Is zoiets niet extra belastend, in die toch al zware periode?

„Ik geef altijd aan dat de mogelijkheid er is. Het is absoluut geen moeten. Maar de meeste mensen vinden het toch erg prettig. Onlangs kreeg ik nog een reactie van een paar zussen. Ze hadden het zo fijn hadden gevonden om even niet bezig te zijn met het regelen van rouwkaarten en alle andere dingen eromheen. Ze hoeven zich hier alleen maar te richten op het creëren van een mooi rouwwerk.”

Verwerkingsproces

Volgens Suus kan dit juist een belangrijk onderdeel zijn in het verwerkingsproces. „Bloemen geven troost. En doordat je bezig bent met je handen gaat het hoofd even uit en het hart aan! Vaak zetten we ook nog een mooi muziekje op of drinken we een drankje. Dat zorgt voor een hele ontspannen sfeer.”

In de stukken zelf worden zoveel mogelijk persoonlijke aandenkens verwerkt; dingen die de overledene mooi vond of die iets zeggen over zijn of haar karakter. Hoe uniek is dit concept eigenlijk? „Ik weet het niet, ik volg gewoon mijn hart! Ik wil mensen hier heel graag mee helpen. Er bestaan natuurlijk wel uitvaartbloemisten, maar die maken vaak alleen rouwstukken uit een boekje.”

Tekeningen voor oma

Het is tijd om verder te gaan met het herdenkingsmonument. Samen met Djalena en Djeylinn timmert Suus voorzichtig een paar stevige takken vast aan een boomschijf. Deze worden straks omwikkeld met buigzame wilgentakken. Aan de voorkant komt een opening.

Op het laatst komt er nog een deksel op en wordt de brievenbus aangekleed met orchideeën. Bovenop kan er een bloemstuk worden gezet, of kaarsjes.

De kinderen vinden het prachtig om op deze manier bezig te zijn. Gaan ze er straks veel tekeningen en brieven in doen? „Brieven heb ik nog niet geschreven maar ik maak minstens iedere dag een tekening voor oma!”, zegt Djalena trots.

Lees hier de digitale editieVolg ons