Premium

Piet Vroegop (76) legt zandzakken op de oude zeewering: ’Ik zit in het laatste kwartaal van mijn leven. Dus nu het nog kan, wil ik graag mijn steentje bijdragen om ons land te beschermen tegen het water’

Piet Vroegop (76) legt zandzakken op de oude zeewering: ’Ik zit in het laatste kwartaal van mijn leven. Dus nu het nog kan, wil ik graag mijn steentje bijdragen om ons land te beschermen tegen het water’
Piet Vroegop: ,,Ik zit in het laatste kwartaal van mijn leven. Dus nu het nog kan, wil ik graag mijn steentje bijdragen om ons land te beschermen tegen het water.’’
© jjfoto.nl / Vincent de Vries
Camperduin

Wandelaars op de kruin van de voormalige Hondsbossche Zeewering bij Camperduin - door de kustversterking nu Hondsbossche Duinen - kunnen plotseling over drie jute zakken struikelen.

De zakken, twee gevuld met strandzand en een met Beemster klei, zijn daar woensdagochtend gedropt door Piet Vroegop. De 76-jarige Bergenaar maakt zich zorgen om de klimaatverandering, opwarming van de aarde en stijgende zeespiegel.

„De ijskappen smelten nog steeds. Ik zit in het laatste kwartaal van mijn leven. Dus nu het nog kan, wil ik graag mijn steentje bijdragen om ons land te beschermen tegen het water”, licht hij zijn ludieke actie toe. „Zie het als een statement.”

Vroegop heeft de zakken uit zijn auto getild en - in de kletterende regen en woest razende wind - als een dijkwerker op hun plek gelegd. Hij heeft kaartjes met zijn naam aan de zakken bevestigd. „Misschien krijgt dit navolging, wordt het een rage. Ik hoop het. Als 17 miljoen Nederlanders een zak zand neerleggen, krijgen we misschien geen overstroming.”

De Bergenaar is geboren in 1944 en heeft als kind de Watersnoodramp van 1953 meegemaakt.

„Mijn vader had toen net een radio aangeschaft. We hoorden alle berichten, ook over de honderden Nederlandse doden (ruim 1800, red.) die daarbij zijn gevallen”, vertelt hij op de dijk tussen Camperduin en Petten. „Tussen de slachtoffers zaten er ook vijf met de naam Vroegop. Strenggelovig, maar het water was sterker dan Gods’ wil. Zoiets willen we natuurlijk nooit meer. Vandaar dit initiatief.”

Lees hier de digitale editieVolg ons