Premium

Drama in Krommenie voor zoon met psychoses en zijn ouders

Krommenie

„Al zeven jaar zoeken wij tevergeefs hulp voor onze zoon. Instanties werkten langs elkaar heen. Tot het escaleerde en we aangifte tegen hem hebben gedaan. Dat wil je niet als ouder. Maar het kon niet anders. Nu krijgt onze zoon eindelijk hulp.”

Dat zei de vader van een 25-jarige inwoner van Krommenie dinsdag bij de politierechter in Alkmaar. Zijn zoon moest daar terecht staan omdat hij op 13 november in psychotische toestand zijn vader en agenten met de dood bedreigde, zich verzette tegen zijn arrestatie en een rooster in een politiecel vernielde.

Al op 19 oktober was de Krommenieër door het lint gegaan, toen hij uit het niets ’s nachts in de slaapkamer van zijn ouders kwam en hen bedreigde met de dood. „Ik ga jullie helemaal in elkaar trappen. Ik ga jullie vermoorden.”

Toen het op 13 november opnieuw uit de hand liep, schakelden de ouders de politie in. De verdachte wilde niet dat de agenten binnenkwamen, zei hij tegen de politierechter. „Altijd maar die politie erbij. Ik werd daar gek van. Ik heb die agenten inderdaad uitgescholden, maar die agent pakte mij vast bij mijn achterhoofd en sloeg me. Toen ben ik hen gaan bedreigen.”

De verdachte schreeuwde: ,,Jij moet dood, jouw kinderen gaan ook dood, zeg me je naam. Je gaat het zien. Als ik vrijkom, ben je van mij.” Uiteindelijk trok de politie de man door het keukenraam naar buiten, sloeg hem in de boeien en bracht hem naar het bureau, waar hij uit boosheid een ventilatierooster kapot maakte.

Onmacht

„Ik heb nu heel veel spijt”, zei de verdachte. „Het was allemaal uit onmacht.” Hij is verminderd toerekeningsvatbaar door psychische problemen en een verslaving aan cannabis.

Een van de agenten had een zere en stijve elleboog na de arrestatie en was ook geraakt doordat de verdachte schold met het woord ’kanker’. De agent heeft het leed van deze ziekte meermalen in zijn omgeving meegemaakt en wilde 250 euro smartengeld. Dat wees de rechter af.

De officier van justitie eiste 77 dagen cel, waarvan 14 dagen voorwaardelijk en daarnaast een hoop voorwaarden, waardoor de verdachte de juiste hulp kan houden. Die woont nu begeleid in Groningen. De reclassering wilde ook dat de rechter bijzondere voorwaarden zou opleggen, zodat de Krommenieër de juiste hulp kan behouden. De rechter was het daarmee eens en legde de voorwaarden, zoals een verplichte behandeling, op. Daarnaast gaf ze de man drie maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk als stok achter de deur.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen