Premium

Ruud kan niet zonder banenploeg. Vrijwilligers maken de tennisbanen van LTC De Heerenduinen in IJmuiden weer speelklaar

Ruud kan niet zonder banenploeg. Vrijwilligers maken de tennisbanen van LTC De Heerenduinen in IJmuiden weer speelklaar
Groundsman Ruud Deiman en zijn banenploeg.
© foto kees de boer
IJmuiden

Het is buiig deze woensdag, maar dat maakt voor de mannen van de ’banenploeg’ van tennisvereniging LTC De Heerenduinen in IJmuiden niet uit.

Op alle doordeweekse dagen wordt er momenteel hard gewerkt om de tennisbanen voor het nieuwe seizoen weer helemaal speelklaar te maken. Er wordt onkruid verwijderd, de banen worden ’ingestrooid’ met nieuw gravel en ze worden netjes vlak gewalsd.

„Ik kan elke dag op een mannetje of tien uit de banenploeg rekenen”, zegt groundsman Ruud Deiman. „De ploeg telt in totaal zo’n 25 mensen. Niemand is verplicht om te komen, het zijn allemaal vrijwilligers. Maar ze zijn er altijd.”

Het is ook een sociaal gebeuren, zegt hij. „De mannen gaan heel goed met elkaar om. Ze vinden het leuk om hier samen aan de slag te gaan. Maar we zorgen ook goed voor ze: tussen de middag krijgen ze altijd een lunch aangeboden. En natuurlijk is er koffie en thee. En aan het eind van de dag een biertje. Daar zorgen onze vrijwilligers Joop en Aad voor.”

De lunch bestaat vandaag uit een dubbele uitsmijter en zelfgemaakte groentesoep. De ploeg laat het zich goed smaken. Rond half twee worden de werkhandschoenen weer aangetrokken en de scheppen en kruiwagens gepakt.

„Je ziet het opknappen”, zegt vrijwilliger Co, terwijl hij aan het schoffelen is. „Als we hier beginnen, is het een wildernis. En moet je nu zien: is het geen plaatje?”

Dan begint het te druppelen. „Kun je even op buienradar kijken?”, vraagt Co aan zijn werkmaatje. Een snelle blik op de smartphone verschaft duidelijkheid: „Deze bui valt mee, de dikste komt rond vier uur. Maar goed, dan is het biertijd. Gunstig dus.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen