Premium

Minister vindt de treinverbinding van Alkmaar via Haarlem naar Den Haag verder prima zo, zegt ze op vragen van Kamerlid en treinreiziger Rudmer Heerema

Minister vindt de treinverbinding van Alkmaar via Haarlem naar Den Haag verder prima zo, zegt ze op vragen van Kamerlid en treinreiziger Rudmer Heerema
Eerste etappe naar Den Haag: veel geduld hebben en in Haarlem overstappen.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Alkmaar

Niks meer aan doen. De NS doet zijn best. De treinverbinding tussen Alkmaar via Haarlem naar Den Haag is zelfs verbeterd.

Dat is de strekking van het antwoord van minister Van Nieuwenhuizen van infrastructuur op vragen die het Alkmaarse VVD-Kamerlid Rudmer Heerema stelde samen met zijn partijgenoot Erik Ziengs.

Beroerd

Het duo vroeg of de minister ook niet vindt dat de betreffende treinverbinding beroerd is. In hun vragen schetsten zij het beeld van overvolle boemels sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling in december. Op 20 en 21 januari bijvoorbeeld was de trein volgens de twee zo vol dat er passagiers op het perron moesten achterblijven.

Dat laatste vindt de minister ’erg vervelend’. Ze zegt van de NS te hebben gehoord dat er sprake was van ’de onvoorziene inzet van korter materieel dan gebruikelijk’.

Alles goed

Maar voor de rest gaat alles goed, zo zet Van Nieuwenhuizen uiteen. Heerema zegt dat er nog tijdens de spits al overgeschakeld wordt van intercity’s op sprinters. De minister zegt dat de laatste intercity van Haarlem naar Alkmaar om 18.28 vertrekt, terwijl de spits volgens haar tot 18.30 loopt.

De Kamerleden willen meer intercity’s, het liefst ook na de spits. De minister zegt dat dat een zaak is voor de NS en dat zij alleen maar controleert of de Spoorwegen het aanbod wel afstemmen op de vraag. Volgens de NS, zo zegt ze, rijden er voldoende intercity’s, maar ze geeft daar verder geen oordeel over.

De VVD’ers willen betere overstaptijden in Haarlem. De minister heeft van de NS gehoord dat de huidige overstap ruim genoeg is.

Verder heeft de NS haar ingefluisterd dat de reistijden met de spitsintercity’s vanaf Alkmaar naar Leiden, Den Haag en Rotterdam sinds 2015 met minuten zijn verkort. Naar Leiden is dat 7 minuten, naar Den Haag 8 minuten en naar Rotterdam ook 8 minuten.

Lees hier de digitale editieVolg ons