Premium

PVV Zandvoort staat alleen in kruistocht tegen ’oproerkraaiers’ en ’drammers’ over roetveegpiet

PVV Zandvoort staat alleen in kruistocht tegen ’oproerkraaiers’ en ’drammers’ over roetveegpiet
Sinterklaas met Pieten in de Zandvoortse Kerkstraat.
© Archieffoto United Photos/Paul Vreeker
Zandvoort

Een kleine groep ’oproepkraaiers’ en ’drammers’ die in Zandvoort overwegen roetveegpieten toe voegen aan de sinterklaasintocht zou geen subsidie mogen krijgen van de gemeente. Dat vindt althans - in deze bewoordingen - de PVV in de badplaats.

De partij zegt daarmee het standpunt van de grote meerderheid te verkondigen, maar blijkt politiek helemaal alleen te staan.

Met artikel 2.3.a van de Zandvoortse subsidieverordening in de hand ging PVV-raadslid Ronald van Tiggelen dinsdagavond in de gemeenteraad de strijd aan. Het artikel bepaalt dat subsidies niet worden verstrekt ’ten behoeve van prestaties gericht op het uitdragen van overtuigingen en denkbeelden van religieuze, levensbeschouwelijke of politieke aard.’

Van Tiggelen: ,,Het is strijd in met onze democratische principes om toe te geven aan drammende minderheden.’’

Het linken van Zwarte Piet aan slavernij is wat hem betreft daarbij zowel historisch als praktisch onjuist en er zijn volgens hem ook geen aanwijzingen dat de Zandvoortse bevolking op roetveegpieten zitten te wachten. Zijn conclusie: ,,Wij zouden deze voortschrijdende gekte niet moeten financieren met gemeenschapsgeld.’’

Aanleiding voor dit alles is een mailtje dat het organiserend comité recentelijk aan haar achterban van vrijwilligers heeft gestuurd om na te gaan hoe die denkt over de verschuiving van ’zwart’ naar ’roet’ die je overal in Nederland ziet. Van een besluit is nog geen sprake.

De kleur van Piet is volgens burgemeester David Moolenburgh geen zaak van het gemeentebestuur, maar van de samenleving. Dat vinden OPZ, VVD, D66, CDA, PvdA, GBZ en GroenLinks ook. De oproep van de PVV maakt ondertussen wel emoties los.

Verscheurd

Het bracht GroenLinks-fractievoorziter Karim el Gebaly ertoe een ’Nancy Pelosietje’ te doen: gelijk de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden deed met Donald Trumps State of the Union verscheurde hij publiekelijk de motie van de PVV. ,,De motie is ongrondwettelijk’’, stelt hij.

D66-fractievoorzitter Michiel Hermsen gaf zijn kritiek een surprise-achtige vorm met zinnen als: ,,U probeert de stichting de Zware Piet toe te spelen.’’ Hij gooide de motie vervolgens in de prullenbak.

Bruno Bouberg Wilson (OPZ) wees Van Tiggelen erop, dat de PVV met haar motie nou precies deed wat volgens het aangehaalde artikel in de verordening uit den boze is: de toekenning van een subsidie koppelen aan politieke denkbeelden.

CDA’er Kevin Stephan opperde dat de PVV zelf óók een intocht zou organiseren en daar vooral een subsidie voor zou moeten aanvragen.

Geen steun dus voor de PVV in deze. In zijn pleidooi over een ’drammende minderheid’ vond Van Tiggelen een niet te overtuigen, overgrote meerderheid tegenover zich.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen