Premium

’Niet elitaire’ golfclub in Loenen wil ’stap voor stap’ groeien: moderne golfer heeft flexibele baan nodig

’Niet elitaire’ golfclub in Loenen wil ’stap voor stap’ groeien: moderne golfer heeft flexibele baan nodig
De golbaan Old Course Loenen op een winterse dag. De brasserie in het clubhuis is gewoon open.
© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks
Loenen

Met het oog op de toekomst wil de golfclub Old Course Loenen (OCL) de baan aan de Rijksstraatweg in Loenen geleidelijk uitbreiden van een 9-holesbaan naar 16 of 18 holes met veel variatie.

Om de golfbaan uit te breiden is grond nodig tussen de wijk Cronenburgh en het Amsterdam-Rijnkanaal. Daarvoor heeft de club geld nodig. Een miljoen euro om precies te zijn. Een half miljoen heeft de club ’intern gefinancieerd’, zegt voorzitter Ben van Doesburgh van OCL.

De andere helft wil de golfclub lenen van de Nederlandse Waterschapsbank. Deze bank ’van en voor de publieke sector’ heeft daarvoor een garantstelling nodig van de gemeente Stichtse Vecht, waar Loenen deel van uitmaakt.

In de gemeentelijke stukken is sprake van een honderd procent garantstelling voor 500.000 euro. Maar Van Doesburgh zegt dat ook de Stichting Waarborgfonds Sport voor de helft hiervan meehelpt. Deze stichting verstrekt borgstellingen waarmee sportverenigingen hun plannen kunnen uitvoeren.

Elitair

Het lijkt misschien vreemd dat een golfclub bij de gemeente aanklopt om uitbreidingsplannen te verwezenlijken. Dat komt door het oude, gesloten, elitaire imago, weet Van Doesburgh. „Maar we groeien in Loenen uit onze capaciteit. De golfsport is tegenwoordig al lang niet meer elitair, golf is de vierde sport van Nederland. Wij zien onszelf als een open club, er vindt dus geen ballotage plaats voordat je lid wordt.”

De golfclub staat midden in de moderne maatschappij, stelt de OCL-voorzitter en deelt dus ook de daaruit voorkomende zorgen. „Leden van onze club zijn over het algemeen zestigplussers. Meer bewegen helpt om gezond ouder te worden. Het advies luidt 10.000 stappen per dag. Een rondje golfen draagt daaraan bij. En vlak ook het sociale element niet uit. Wanneer een golfer een partner verliest door overlijden is er minder kans op eenzaamheid als je lid bent van een club. Via de club blijven sociale contacten behouden.”

Lussen van zes holes

Overigens wil Old Course Loenen de golfbaan stapsgewijs uitbreiden naar 18 holes. „Hoe precies ligt nog niet vast. Lussen van zes holes behoren tot de mogelijkheden. Het doel is de mogelijkheden voor de golfers te verruimen. Rechttoe rechtaan 18 holes is niet meer van deze tijd. Lang niet iedereen heeft tegenwoordig de tijd om vier uur op de golfbaan te staan en 18 holes te spelen.”

In de vergadering van de gecombineerde commissie fysiek en sociaal domein van de gemeente Stichtse Vecht is gesproken over de plannen van Old Course Loenen. Bijna alle commissieleden staan positief tegenover een garantstelling. De gemeenteraad neemt 3 maart een besluit.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen