Andijker jongeren ruimen vrijwillig de buurt op: ’Als we opruimen blijven de bomen mooi’

Andijker jongeren ruimen vrijwillig de buurt op: ’Als we opruimen blijven de bomen mooi’
Sam, Fenna en Hugo zijn druk bezig met het opruimen van Andijk.
© Foto Theo Groot
Andijk

De jonge Andijkers Hugo Karsten (10), Fenna Visser (11) en Sam Schuitemaker (11) zetten zich vrijwillig na schooltijden in voor het opruimen van hun dorp.

Al vijf maanden gaan de drie basisschoolscholieren een keer in de week na school de straat op om de buurt schoon te maken.

De kinderen hebben op school les gehad over duurzaamheid en restafval. Het viel hun later op dat het inderdaad niet zo netjes is in de buurt. „We waren met ons rubberboot aan het varen en er lag overal troep. Dat zijn we toen maar gaan opruimen”, vertellen ze. Maar dat was niet voldoende, er moest meer opgeruimd worden en daarom gaan ze nu elke week.

Vuilniszak

Het valt niet mee met de troep. Als de vrienden op pad gaan, komen ze altijd met een halve vuilniszak terug. Soms zelfs een hele volle vuilniszak. De meeste troep vinden ze onder bruggetjes en bij stoepranden. Daar liggen de meest vreemde voorwerpen: tapijten, blikjes, snoep, sigarettenfilters, fietsbanden, aanrechtblad, autosleutels. Maar ook wel eens een zakje met sigaretten of wit poeder. „Na die vondst hebben we even een gesprekje gevoerd met de kinderen over wat ze moeten doen met de gevonden voorwerpen”, vertelt Esther, de moeder van Sam. „In ieder geval niet proeven of ruiken.”

De schoonmakers nemen hun taak heel serieus en gaan alleen niet als het regent. Zo vertelt Sam: „Als we opruimen, dan blijven de bomen mooi en de wereld netjes. Maar als we niet opruimen, dan wordt de wereld grijs en het water bruin, dat willen we natuurlijk niet. Dus mensen moeten opruimen.”

De scholieren doen dit nu met zijn drieën, maar hebben een oproep gedaan naar buurtgenootjes om hun te komen helpen. Ze hebben een inschrijfformulier gemaakt voor de opruimdienst SHF, een afkorting van de namen. Iedereen is welkom mits ze van kletsen houden en af en toe de vuilniszak willen dragen.

Oma

Ook de gemeente Medemblik neemt de taak van de kinderen heel serieus. Eerst gingen ze op pad met motorhandschoenen en een grijper van oma Gerda. Maar na een brief van de trotse oma, heeft de gemeente ze gesponsord met schoonmaakspullen zoals afvalgrijpers. „Nu nog een extra bak”, grapt Esther.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen