Premium

Forza Volendam: ’De doeken in het Kras Stadion zijn puur vakmanschap’

Forza Volendam: ’De doeken in het Kras Stadion zijn puur vakmanschap’
Volendam

Elke profclub heeft een plek in het stadion waar de fanatieke aanhang staat. Bij FC Volendam is dat sinds dit seizoen de Hekside Maffia. Wie weleens in het Kras Stadion komt, weet deze groep te vinden.

Het is het goed gevulde vak op de Jaap Jonk Tribune. Lang zoeken is het niet - er is namelijk maar één vol vak te vinden in het stadion. Tussen de fans hier staan twee supporters die op hun geheel eigen manier de ploeg motiveren.

Die twee mannen staan bekend als Jack, ook wel ’die lange’, en Tober. Samen steken deze heren uren in het maken van spandoeken. Op de spandoeken staan afbeeldingen van spelers. Al meerdere selectieleden zagen hun beeltenis hangen op de Jaap Jonk tribune. Sterspeler Francesco Antonucci en ’jongen van het dorp’ Jari Vlak maakten dit al mee.

Ook de geliefde trainer Wim Jonk hing met zijn hoofd op een doek aan de tribune. Het is een stukje waardering naar de ploeg toe. Het geeft bovendien aan dat FC Volendam leeft in het dorp. De desbetreffende spelers gaven in de media aan het fantastisch te vinden dat de supporters dit doen.

Het maken van de kunstwerken was uiteraard ook gespreksstof onder de supporters. ’Overgetrokken foto’s, geprojecteerd met een beamer’, zo ging de rondte. Niet dat er geen waardering was - iedereen is blij met de doeken - maar er werd wat makkelijk over gedacht. Toen ik Jack sprak tijdens een wedstrijd, bleek dat het allemaal iets meer werk is dan simpelweg overtrekken. ’Alles gaat op de hand en met de kwast’, zo verzekerde Jack mij. Echt vakwerk dus. Des te groter mijn bewondering voor de doeken. Jack en Tober maken de doeken s ’avonds na het werk. Tot midden in de nacht staan ze te schilderen, want er zit ongeveer zes uur werk in. Alles voor de club, zullen we maar zeggen!

Elke supporter steunt de club op zijn eigen manier. Wat Jack en Tober doen is puur vakmanschap en talent. Let maar eens op, bij een bezoek aan FC Volendam. Alle doeken hangen er tijdens de thuiswedstrijden. Deze twee trouwe supporters zullen in de toekomst nog voor talloze prachtdoeken zorgen. Komt dat zien.

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen