Premium

Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar was op sterven na dood, directeur ’had wel slapeloze nachten’

Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar was op sterven na dood, directeur ’had wel slapeloze nachten’
Hulp bij oversteken, menigtecontrole, het behoorde tot het werk van VCRA bij het EK.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Alkmaar

Het was kantje boord, Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar (VCRA) lag op apegapen. De noodlottige ontknoping is afgewend, er is weer lucht.

De vrijwilligersbemiddelaar is weer gesubsidieerd voor de komende jaren en mag aan de toekomst denken.

Het was crisis. De toekomst was bijna heel 2019 onzeker. Er was meer dan een ton tekort op de begroting en het was lang onzeker of en wat voor subsidie de centrale nog zou krijgen van de gemeente.

Directeur Ruud Herder zat met de handen in het haar. „Ik had wel slapeloze nachten”, blikt-ie terug.

Aan hem was de missie om de organisatie en het personeel rustig te houden en de gesprekken aan te gaan met de gemeente.

Op het spel

Op het spel stond meer dan tienduizend uur aan werk dat de organisatie regelt. Die brengt vrijwilligers en organisaties bij elkaar. „Onze waarde is lastig te kwantificeren, maar we hebben wel echt duizend mensen aan het werk geholpen.” Er zijn schattingen te maken van het aantal werkuur, maar het zou beter zijn als het precies geregistreerd wordt, dat het vaststaat, overpeinst Herder. Daar wordt naar gekeken, zegt hij.

Er moest iets gebeuren. Een kans deed zich voor: Het Europees Kampioenschap wielrennen in Alkmaar afgelopen zomer. De vrijwilligerscentrale ging midden in de organisatie zitten en zorgde dat er meer dan 300 vrijwilligers op de been kwam. De evaluatie was lovend. „Het EK was in ieder geval doorslaggevend in dat we hebben laten zien wat we kunnen en dat we breed inzetbaar zijn. Dat we meer doen dan alleen welzijn en zorg. We kunnen ook cultuur en sport.”

Toch bleef de onzekerheid lang hangen. Er waren toezeggingen, maar de directeur was niet gerustgesteld. Hij wilde het zwart op wit hebben. Tegen de jaarwisseling kwam het verlossende woord.

De directeur wilde genoeg voor subsidie voor vijf fte, hij kreeg voor drie. Hij was blij, want de organisatie kon zo ingericht worden dat er niemand weg moest. Er is ook sprake van een meerjarige situatie.

Er wordt nu naar de toekomst gekeken. Na het succes van de sportieve bijdrage gaat VCRA de banden intensiveren met de sportwereld.

De gemeente Alkmaar betrekt de centrale bij een proef rond de ’inburgeringsplicht.’ De gemeente is vanaf 2021 verantwoordelijk op dat gebied. Dit jaar wordt er geproeftuind, zegt Herder. „Wij doen intakegesprekken. We kijken naar het taalniveau en naar wat haalbaar is. Wij begeleiden bij het hele traject.”

Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar was op sterven na dood, directeur ’had wel slapeloze nachten’
Directeur Ruud Herder is blij met de ’redding’.
© Foto Erna Faust

Aanwas

Er is op dit moment bij veel verengingen en bedrijfstakken een probleem met het vinden van vrijwilligers. Dat ligt niet alleen aan de aanwas, volgens Herder. Er zouden voldoende mensen moeten zijn, denkt hij. Er is een vergrijzing en mensen zijn langer actief. Hij wijst op een zeventigjarige verkeersleider die het uitstekend deed tijdens het EK.

Herder zoekt het in een andere hoek. Er is een probleem bij de werving. Vaak wordt er geworven met stapels saaie bullitpoints, takenpakketten, eisen. „Net als bij een vacature. Het is heel formeel.”

De werving moet kort, duidelijk en warm zijn. Een tekst als ’kom gezellig koffiedrinken’ werkt een stuk uitnodigender, weet hij uit ervaring. „Er is veel winst te behalen in hoe je iets uitdraagt.’’

Lees hier de digitale editieVolg ons