Premium

Zaandam krijgt bij Houthavenkade 710 nieuwe woningen: ’Een wijk waar Greta Thunberg blij mee zou zijn’

Zaandam krijgt bij Houthavenkade 710 nieuwe woningen: ’Een wijk waar Greta Thunberg blij mee zou zijn’
De nieuwbouw aan de Houthavenkade met links de brug naar het Eiland.
Zaandam

Zelden was de showroom van houthandel Bentvelzen en Jacobs zo’n blije boel als woensdag, toen daar de handtekeningen werden gezet onder een bouwplan voor 710 woningen.

De woningen komen in de driehoek Houthavenkade, Provincialeweg en het water achter de Hogendijk. Ingeklemd tussen een drukke weg, een vooroorlogse buurt en water.

Een ingewikkeld hoekje om veel woningen te bouwen. Maar het is de Zweedse investeerder Porten Development en het Nederlandse Bouwinvest gelukt om een woonwijk te tekenen waar Zaanstad, bouwbedrijf Bot en verhuurder Rochdale enthousiast over zijn.

Huurders en kopers moeten hun enthousiasme nog even de tijd gunnen. De bouw start waarschijnlijk eind volgend jaar. Als alles meezit iets eerder, maar de kans is reëel dat het zelfs pas 2022 wordt voor de eerste paal de grond in gaat. Vanaf dat moment duurt het een kleine vijf jaar voor de wijk klaar is.

Contrast

De tekeningen die directeur Johan Körner van Porten presenteerde laten een heel andere wijk zien dan waaraan Zaanstad de afgelopen jaren gewend is geraakt. ,,Dit is een contrast met de Zaanse architectuur’’, zei Christian Schouten van Bouwinvest, verwijzend naar de vele replica’s van houten huisjes. ,,Het is een tijd voor een stap voorwaarts en dat zien we in dit ontwerp.’’

Zaandam krijgt bij Houthavenkade 710 nieuwe woningen: ’Een wijk waar Greta Thunberg blij mee zou zijn’

De wijk ziet er robuust uit. Veel steen, massief, no-nonsense en sjiek. ,,Het is Amsterdams zonder Amsterdam’’, in de woorden van Schouten.

Van de 710 huizen zijn er 211 van de sociale verhuurder Rochdale. Bestuurder Birgitte de Maar hoopt dat de bouw zo snel mogelijk van start gaat want de wachtlijst is haar veel te lang. Van de 211 sociale huurwoningen is een deel speciaal bestemd voor jonge inwoners. De Maar: ,,Jongeren die zich inschreven zijn geen jongere meer als zij aan de beurt zijn.’’

In de wijk komen huizen met groene daken, klimop, geen gasbuizen maar wel schone energiebronnen,. Volgens de in Stockholm wonende Körner zou de wijk zijn stadsgenote Greta Thunberg tevreden stemmen.

In elk geval wethouder Songül Mutluer is meer dan blij. Niet alleen omdat is de wijk voorziet in de behoefte aan woningen. Maar ook omdat het voldoet aan alles wat de gemeente wil: verdichten, bouwen bij het station, verbinden van het Eiland met het centrum van Zaandam en wat haar het meest aanspreekt is dat Zaankanters voorrang hebben om er te gaan wonen.

Bedrijven

Op het terrein zijn nog drie bedrijven. Houthandel Bentvelzen en Jacobs is aan het vertrekken, autoschadebedrijf Van Oudenaren gaat weg en ook Engie heeft een ander onderkomen op het oog. Maar toch is het moment dat het gebied beschikbaar komt een van de onzekerheden.

Net als de mogelijkheid dat omwonende bezwaar gaan maken. Met name voor bewoners van de Hogendijk, Poeskinstraat en Koerakinstraat komen de nieuwe woningen prominent in beeld. Het bestemmingsplan waarop zij kunnen reageren komt in maart beschikbaar.

Lees hier de digitale editieVolg ons