Premium

Rondjes draaien in de horeca-carrousel; wat staat er zoal aan panden te koop in de Noordkop?

Rondjes draaien in de horeca-carrousel; wat staat er zoal aan panden te koop in de Noordkop?
Restaurant De Pannenkoekenvallei in Den Helder.
© Archieffoto
Schagen

Koffiehuis Dikke in Schagen, lunchcafé Njoy in Den Helder, eetcafé De Kastanjeboom in Dirkshorn en De Worsteltent in Den Burg. Een greep uit alle horecapanden die in de Kop van Noord-Holland te koop of te huur staan (zie kaartje onderaan voor volledig overzicht). Is er iets aan de hand met de horeca in de Noordkop?

We vragen het Joeri Peetoom van Van Alkemare Horecamakelaardij. Volgens hem gebeurt er er niks geks met de horeca.

„Of er veel te koop staat? Niet zozeer. Ook niet meer dan in de Randstad, alleen is de vraag daar hoger. Bij horeca is het zo dat de roulatie snel is. Dat zie je bij het personeel, maar ook bij de ondernemers. De gemiddelde horecaonderneming draait rond de zeven jaar, daarna wordt het weer verkocht. Dat is korter dan in andere branches.”

Ook Wouter Hartman van café ’t Heremetijdje in het centrum van Schagen ziet deze ’stoelendans’ in de horeca gebeuren. „Het is toeval dat er nu een aantal panden tegelijkertijd te koop staat. In de horeca wordt sowieso veel gewisseld. Als je het vergelijkt met vijftien jaar geleden, dan zie je dat de hele Markt van eigenaar is gewisseld.”

Te druk

De redenen waarom eigenaren stoppen met hun restaurants, cafés en lunchrooms lopen uiteen: meer tijd voor privézaken, teveel om handen of toe aan een nieuwe uitdaging.

Hartman: „Ik stop er ook mee. Ik ben 33 en wil als ondernemer nog kunnen groeien. Dat kan niet in het pand waar ik nu zit. Het is hard werken, maar ik kan er prima van rondkomen. Heb er nu ook een huis van gekocht. Ik heb een goed salaris, maar daar ben ik geen ondernemer voor geworden.” Binnenkort neemt een nieuwe huurder ’t Heremetijdje over.

(Tekst gaat verder onder foto)

Rondjes draaien in de horeca-carrousel; wat staat er zoal aan panden te koop in de Noordkop?
Wouter Hartman, uitbater van café 't Heremetijdje in Schagen.
© Foto Marc Moussault

Droom

Eigenaresse Gaby van Etten van Barista Café Njoy op Willemsoord vindt het na elf jaar eigenlijk welletjes geweest.

,,Ik heb mijn droom waargemaakt en daarmee is het wel klaar. We houden van zeilen, maar hebben nu te weinig tijd voor. We willen meer tijd voor elkaar maken. Ik word binnenkort vijftig jaar. Het is tijd voor andere dingen. Toen ik begon, deed ik dat uit nagedachtenis aan een overleden vriendin. Toen nam ik me voor dit vijftien jaar vol te houden. Vorig jaar wilde een personeelslid de zaak overnemen. We zagen het wel zitten om de zaak over te dragen aan een bekende, maar dat ketste af. Dat idee van stoppen is in mijn hoofd blijven zitten. Daarbij is elke vierkante meter nu gevuld op Willemsoord, dus animo is er zeker voor. Daar twijfel ik niet aan. Vorig jaar december heb ik de makelaar gebeld. Het staat nu twee maanden te koop.’’

Etalage

Koffiehuis Dikke in Schagen staat ook in de etalage. Piet Hein de Boer: „In april staan mijn vrouw en dochter daar al tien jaar lekkere taart te maken en broodjes te smeren. Maar ze zijn toe aan wat anders. Wij hebben ook nog de Koeienhemel en de Febo, werk genoeg dus. Mijn dochter zou het koffiehuis over kunnen nemen, die zou daar geknipt voor zijn. Maar ze heeft ook een jong gezin, dat is lastig te combineren.”

Meer ondernemers vinden dat moeilijk. Cris Mosch van De Kastanjeboom in Dirkshorn vertelde deze maand nog dat er naar een nieuwe uitbater zoekt voor de bar in het dorpshuis, zodat hij meer aandacht heeft voor zijn gezin .

Het is dus niet zozeer dat er te veel horeca is en er dus tafels leeg blijven? De Boer: „Nee, dat gevoel heb ik niet. Er verdwijnt het een en ander, maar er komen ook weer nieuwe bij. Kijk maar naar Hotel Marktstad, een grote tent. En straks in het nieuwe Makado komt er ook vast weer wat bij. Natuurlijk moet je je zaken wel op orde houden, dat is voor elke ondernemer een uitdaging.”

Taart

Een andere reden waarom er horecapanden op de markt komen: het gaat niet goed met de detailhandel. Makelaar Peetoom: ,,Er is veel leegstand, daar komt horeca voor terug.” Dat is bijvoorbeeld het geval in De Koog. Een voormalige kledingwinkel aan de Dorpsstraat, staat nu te koop als horecaobject.

Is het gevaar dan niet dat de markt daardoor op den duur alsnog verzadigd raakt? „Zie het als een taart. Het stukje taart voor elke horecaondernemer wordt op die manier steeds kleiner.” Maar voorlopig zijn er geen zorgen dat er geen stukje meer overblijft. „Er is nog steeds goed geld in te verdienen.”

Zorgen die de Helderse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland alsmede de Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad (HOB) wel hebben over een overaanbod van horeca in de marinestad. Met als gevaar dat ondernemers minder verdienen en vervolgens niet zullen investeren in kwaliteit of de aankleding van hun pand.

Kopers

Goed, de panden gaan dus in de verkoop. En dan? Zijn er kopers?

Jazeker, vertelt Peetoom. „Bij ons staat een pand gemiddeld drie tot zes maanden te koop. Af en toe hebben we een uitschieter naar negen maanden, maar dat zijn wel de moeilijkere panden.”

De verkoop gaat gewoon door, al wil dat niet zeggen dat het altijd allemaal vanzelf gaat. Het ene pand trekt nu eenmaal meer geïnteresseerden aan dat het andere. „Cafetaria’s worden over het algemeen nog goed verkocht, de overnameprijs ligt ook wat lager. Het middensegment is lastiger. Dat zijn bedrijven waar je gelijk tien man bediening moet hebben. Een paar in de keuken, paar in de afwas. Dat heeft ook te maken met het personeelstekort in de horeca. En de grote bedrijven, zoals bijvoorbeeld een hotel, daar gaat het juist weer goed, dat zijn kapitaalkrachtigere ondernemers.”

Grote steden

Toch gaat de verkoop iets sneller in de Randstad. „In grote steden is het makkelijker een koper te vinden, daar komen ook grotere partijen op af. Zij richten zich vooral op plekken als Amsterdam, Zaandam of Haarlem, terwijl de markt daar veel meer verzadigd is. Maar het is tegelijkertijd logisch. Kijk maar naar Domino’s of McDonald’s: zij komen naar de grotere plekken, omdat er een hoop potentiële klanten zijn.”

Hoe noordelijker je gaat, hoe lastiger het wordt om de juiste koper te vinden. Peetoom: „We hebben bijvoorbeeld een prachtig pannenkoekenrestaurant te koop staan. Een mooi pand en het loopt ontzettend goed. Maar omdat het in Den Helder is, schrikt het sommige mensen af. Dat is niet nodig, want het is een prachtige locatie.”

Eigenaar Fred van Tol beaamt dat hij zijn handel drijft op een fraaie plek. Van een afschrikwekkende vestigingsplaats weet hij niks. Het pannenkoekenrestaurant vlakbij de Helderse Vallei staat nu zo’n vier jaar te koop.

,,De juiste koper is nog niet voorbij gekomen’’, begint Van Tol.

,,Ik ben al een aantal keer in onderhandeling geweest, maar het is nooit tot een overeenkomst gekomen. Dit is geen eettentje voor een starter, maar een echt horecabedrijf. Met driehonderd zitplaatsen en een vraagprijs die niet iedereen zomaar kan betalen. Ons bedrijf is iets voor een investeerder of horeca-ondernemer. Het is niet zo dat ik op voorhand zeg dat ik de Pannenkoekenvallei niet aan zomaar iemand verkoop. Maar ik wil wel weten aan wie ik het overdraag. En dat degene weet waaraan hij/zij begint. Het is toch ’mijn kindje’.’’

Waar Van Tol eerder ambities uitte om zijn horeca-activiteiten elders in de gemeente Den Helder voort te zetten, zijn die inmiddels verdampt.

,,Als de zaak verkocht is, ga ik met pensioen. Ik heb geen haast. We zitten hier op het punt waar alles samenkomt. Donkere Duinen, Helderse Vallei, klimpark, kanoroute. Ik tel mijn zegeningen dat ik nu niet in het centrum van Den Helder zit, waar de concurrentie almaar toeneemt. En we hebben bijna nooit rottigheid. Ik krijg klanten uit Friesland die hierheen rijden voor een pannenkoek, omdat daar geen pannenkoekenrestaurant is.’’

Rondjes draaien in de horeca-carrousel; wat staat er zoal aan panden te koop in de Noordkop?

Deze panden staan te koop in de Kop

Wie in de Noordkop de horeca in wil, heeft de panden voor het uitkiezen. Een overzicht van de horecaobjecten op die op horecasite.nl staan.

1 De Koog

Horecapand in voormalige kledingwinkel

2 Den Burg

Restaurant De Worsteltent (+ hotel)

3 Dirkshorn

Eetcafé de Kastanjeboom

4 Den Helder

Pand van croissanterie Avanti De Pannenkoekenvallei, Lunchcafé Njoy, restaurant d’Oude Gast

5 Schagen

Koffiehuis Dikke, restaurant Onsz, café ’t Heremetijdje, pizzeria Santa Maria, Frietboet Schagen

6 Petten

Grandcafé de Branding en café de Snor

7 Warmenhuizen

Restaurant d’Moriaan

8 Tuitjenhorn

Pizzeria Dei Matti (bezorg en afhaal)

9 Breezand

Restaurant-café Bloemenlust

10 Hippolytushoef

Café De Kasteleen

11 Nieuwe Niedorp

Restaurant De Rijd

12 Groote Keeten

Restaurant Brekers

13 Van Ewijcksluis

Eetcafé De Brug (+ hotel)

14 Anna Paulowna

Horeca- of winkelruimte in winkelcentrum Molensluis

15 Callantsoog

Casco horecaruimte

Lees hier de digitale editieVolg ons