Premium

Proef met nieuw soort zonnepanelen op Texels fietspad

Proef met nieuw soort zonnepanelen op Texels fietspad
Woensdagmiddag werd nog gewerkt aan het fietspad met de zonnepanelen.
© Foto René Pop
Den Burg

Proeven met zonnecellen op fietspaden zijn al eerder gedaan in Nederland, maar volgens de gemeente Texel vindt op het eiland nu een unieke pilot plaats.

Op het fietspad langs de Westerweg nabij Den Burg is nieuw beton gestort en op tien vierkante meter zijn speciale zonnepanelen geplaatst.

Deze zijn in een composietmateriaal gegoten en dat is op het beton verlijmd. Daardoor kunnen de panelen ook op bestaand beton worden geplaatst en kan een beschadigd paneel vrij gemakkelijk worden vervangen. Dit concept is ook goedkoper dan dat bij andere proeven. De panelen zijn niet glad en er is geen glas in verwerkt. De stroom wordt geleverd aan de naburige Immetjeshoeve.

Half jaar

De pilot duurt minstens een half jaar. In die periode wordt onderzocht hoe de panelen zich in de praktijk op Texel houden. De stroomopbrengsten worden gemeten en de slijtvastheid en stroefheid van de oppervlakte worden in de gaten gehouden. Na afloop wordt op basis van de resultaten beslist of de proef kan worden uitgebreid.

De zonnepanelen voldoen volgens de gemeente ruim aan alle wettelijke eisen voor fietspaden. Bij de fabriek zijn de panelen al getest met zware voertuigen.

140 kilometer fietspad

Het Texelse bedrijf Texel4Trading en de Brabantse RoosGroep, die gespecialiseerd is in toepassingen van beton bij de aanleg van wegen, zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling, productie en uitvoering van de pilot. Opdrachtgever is de gemeente Texel. Die ondersteunt de proef vanwege de bijdrage die deze oplossing mogelijk kan leveren aan de energieambitie. Texel heeft zo’n 140 kilometer fietspad en zonnepanelen wekken op Texel meer energie op dan in bijvoorbeeld Limburg, dankzij de schonere lucht en weerkaatsing van het water, aldus een gemeentewoordvoerder.

Lees hier de digitale editieVolg ons