Premium

Schuldbewuste winkeldief probeert leven te beteren: ’Er zat geen plan achter, ik was altijd onder invloed’

Schuldbewuste winkeldief probeert leven te beteren: ’Er zat geen plan achter, ik was altijd onder invloed’
Hilversum

„Iedereen verdient een tweede kans.” Met die woorden accepteerde een oud-personeelslid van een Hilversumse sportschoenenwinkel in de Utrechtse rechtszaal de excuses van een winkeldief die hem tegen de grond liep, in een poging om te ontsnappen.

De officier van justitie eiste 200 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen de 31-jarige verdachte.

De man werd in juli 2017 betrapt op het stelen van een trainingsbroek en vest bij de Foot Locker aan de Kerkstraat in Hilversum. Aanvankelijk werkte hij mee, maar hij ging door het lint toen het personeel de politie ging bellen. In een poging te ontkomen sprong hij het slachtoffer - die bezig was de toegangsdeur te sluiten - in z’n rug en werkte hem naar de grond.

De inmiddels oud-werknemer ondervindt ruim tweeënhalf jaar later nog steeds de gevolgen: hij is onder behandeling van een osteopaat voor pijnklachten. Hij vorderde in de rechtszaal ruim 7000 euro schadevergoeding van de verdachte.

De verdachte - die als verslaafde veelpleger in najaar 2018 een tweejarige ISD-maatregel kreeg opgelegd - verblijft op dit moment in een instelling in Apeldoorn, waar hij wordt klaargestoomd voor een terugkeer in de maatschappij.

De oud-Hilversummer kon zich - door zijn drugsgebruik - weinig meer van herinneren van de vechtpartij in de sportwinkel. Maar hij twijfelde geen moment aan het verhaal van het slachtoffer en twee getuigen. „Ik denk dat zij helderder waren dan ik, dus ik geloof ze direct”, aldus de man. Door de drugs kon hij zich ook ’helemaal niks’ herinneren van het leegspuiten van een brandblusser in het trappenhuis van parkeergarage Gooische Brink en het vernielen van een deur van een elektronicazaak in maart 2018. Hij was herkend op camerabeelden.

Zijn advocaat vroeg wel vrijspraak voor een poging om een scooter te stelen in december 2017. De man was aangehouden terwijl hij naar zijn eigen zeggen ’als een debiel’ om vijf uur ’s ochtends met een beitel en halterstang op het slot stond in te slaan.

Volgens zijn raadsman bleek daaruit niet dat zijn cliënt de opzet had om de scooter te stelen. Bij zijn aanhouding vertelde hij dat hij wilde voorkomen dat de gemeente de scooter zou weghalen. Zelf wist de man in de rechtszaal ook niet meer wat zijn bedoeling was. „Er zat destijds vaak geen plan achter, ik was altijd onder invloed”, aldus de verdachte. Inmiddels heeft hij, op een eenmalige ’uitglijder’ na, al twee jaar geen drugs en alcohol meer gebruikt.

De rechtbank doet 10 maart uitspraak.

Lees hier de digitale editieVolg ons