Premium

P+R Wijckermolen in Beverwijk wordt amper gebruikt. Waarom niet? Vijf vragen over het parkeerterrein

P R Wijckermolen in Beverwijk wordt amper gebruikt. Waarom niet? Vijf vragen over het parkeerterrein
Het parkeerterrein Wijckermolen nabij treinstation Beverwijk
© Foto Juliette Stroosnijder

Het parkeerterrein P+R Wijckermolen, naast het NS-station Beverwijk, ligt er vaak leeg bij. Uit parkeertellingen van de gemeente Beverwijk blijkt dat het aantal vrije parkeerplaatsen in het rond het centrum van Beverwijk steeds minder wordt, terwijl parkeerterrein P+R Wijckermolen amper wordt gebruikt. Hoe kan dat? Wat is er anders aan het parkeerterrein ten opzichte van andere terreinen in het centrum? Vijf vragen over het parkeerterrein worden hieronder beantwoord.

1. Waar is het?

Het parkeerterrein P+R Wijckermolen ligt op twee minuten loopafstand van NS-station Beverwijk, aan de straat Wijckermolen. Het terrein is te herkennen aan een paal waarop in koeienletters P+R staat afgebeeld en aan de rood-witte slagbomen voor de ingang.

2. Hoeveel kost het?

Parkeren kan van maandag tot en met zondag, 24 uur per dag. Zestig minuten parkeren kost een euro. Het maximale dagtarief is vijf euro en het minimale bedrag is twintig cent. Op weekend- en feestdagen is parkeren gratis. Aan de overkant van de straat kost parkeren 1,35 euro per uur, net zoals op het parkeerterrein bij het Stationsplein tegenover restaurant Brafoer.

3. Gratis parkeren voor treinreizigers. Hoe werkt dat?

Alle treinreizigers kunnen gratis parkeren op het parkeerterrein. Bij de slagbomen wordt er een parkeerkaart uitgegeven. Bij het verlaten van het parkeerterrein wordt de parkeerkaart weer ingenomen bij de betaalmachine voor de slagbomen en het verschuldigde bedrag getoond. Op de machine is er naast de normale betaalmogelijkheden een aparte scanner die de OV-chipkaart scant, om te controleren of er eerder die dag is ingechekt bij het NS-station. Het verschuldigde bedrag wordt na het scannen van de OV-kaart kwijtgescholden. Daarna gaat de slagboom automatisch open.

4. Hoeveel ruimte is er?

Er zijn ongeveer honderd parkeerplaatsen, maar de plekken zijn zeker niet altijd allemaal bezet. Integendeel. Het ziet er verlaten en vrijwel ongebruikt uit, terwijl de parkeerplaats op het Stationsplein en tegenover de straat wel vol zijn.

5. Waarom wordt er weinig gebruik gemaakt van de parkeerplaats?

De belangrijkste reden lijkt gemakzucht. De meeste OV-reizigers kiezen ervoor om hun auto te parkeren op het parkeerterrein Wijckerpoort, achter de bioscoop. 34 procent van de geparkeerde auto’s bij de Wijckerpoort is van OV-reizigers. Parkeerterrein Wijckermolen is dichter bij de ingang van het treinstation dan de parkeerplaats achter de bioscoop. Het parkeerterrein is in beheer bij de Nederlandse Spoorwegen. De NS is uiteindelijk verantwoordelijk voor het informeren van reizigers over de parkeermogelijkheden rondom het station. De NS heeft nog geen reactie op de vraag hoe zij het lege parkeerterrein probeert te promoten onder reizigers.

De gemeente Beverwijk heeft in de discussienota met betrekking tot het parkeren in het centrum en parkeervergunningen het parkeerterrein wel meegenomen als discussieonderwerp. De gemeente wil onderzoeken of en welke mogelijkheden er zijn om het parkeerterrein meer onder de aandacht te brengen bij reizigers die dagelijks hun auto kwijt willen rondom het station van Beverwijk.

Juliette Stroosnijder

Lees hier de digitale editieVolg ons