Premium

Koffiebekertjes van suikerriet en lepeltjes van bamboe in gemeentehuis Huizen, ’als voorbeeld voor de rest van de gemeente’

Koffiebekertjes van suikerriet en lepeltjes van bamboe in gemeentehuis Huizen, ’als voorbeeld voor de rest van de gemeente’
Koffiebekertje van bamboe.
© Foto disposable discounter
Huizen

De koffie- en theebekers in het gemeentehuis van Huizen zijn straks van suikerriet. Ook de gebaksbordjes zijn dan hiervan gemaakt. De gebakjes op deze schoteltjes worden gegeten met vorkjes en messen van suiker en zetmeel. Wie hiervoor een lepeltje gebruikt doet dit met een exemplaar van bamboe.

Deze milieuvriendelijke maatregelen kondigt wethouder Bert Rebel aan naar aanleiding van vragen van Mart Boonstra van de ChristenUnie. Die stelde tijdens een eerdere vergadering dat er in het gemeentehuis nog veel gebruik wordt gemaakt van single-use plastic. „Als voorbeeld voor de rest van de gemeente is het belangrijk om dit zoveel mogelijk uit te bannen”, zo vond hij.

Wethouder Rebel erkende dat er op het raadhuis inderdaad nog veel plastic rondwaart en beloofde te bekijken hoe hier met een milieuvriendelijker manier kan worden omgegaan. Die belofte doet hij nu gestand door niet alleen plastic bekers, maar ook plastic gebaksbordjes, bestek en lepeltjes uit het gemeentehuis te weren. „Met deze keuze voorkomen we dat nieuwe single-use plastics op basis van aardolie in de kringloop terecht komen, wat omwille van het mondiale plasticprobleem een stap in de goede richting is”, zo laat de wethouder weten.

Hoewel de nieuwe bekers en bordjes uit het gemeentehuis straks recyclebaar zijn, betekent dit niet dat ze ook apart worden ingezameld. „De gebruikte bekers worden vooralsnog met het restafval afgevoerd. Er zijn op dit moment in theorie mogelijkheden om gebruikte biobased materialen te composteren, maar ook diverse praktische bezwaren qua inzameling en verwerking”, verklaart Rebel deze keuze. „Wij volgen de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend om daar in de toekomst op in te kunnen spelen.”

Het is de verwachting dat de gemeente Huizen rond de zomer volledig over is op het milieuvriendelijke servies en bestek. „De huidige voorraad wordt eerst opgemaakt.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen