Premium

Blokkade tegen supermarkten op plekken buiten winkelgebieden in Den Helder

Blokkade tegen supermarkten op plekken buiten winkelgebieden in Den Helder
De Aldi wil zich op het Ravelijncenter vestigen in het voormalige pand van autoschadebedrijf Duynker.
© Mediahuis
Den Helder

De gemeenteraad van Den Helder blokkeert de vestiging van supermarkten op ongewenste plekken in de gemeente. Aldi wil naar het Ravelijncenter, Lidl naar het bedrijventerrein tegenover azc Doggershoek.

Het college vindt dat er sprake moet zijn van een evenwichtige verdeling van supermarkten. Met de initiatieven van de Duitse grootgrutters komt dat in gevaar. Daar is de raad het mee eens. De gemeente wil voorkomen dat een overaanbod van supermarkten leidt tot ’duurzame ontwrichting van het voorzieningenniveau’. Supermarkten mogen daarom alleen worden gevestigd in de bestaande winkelgebieden.

In diverse bestemmingsplannen zitten volgens het stadsbestuur juridische ’gaten’ waarvan supermarkten gebruik kunnen maken. Door het voorbereidingsbesluit kunnen aanvragen voor nieuwe supermarkten worden geweigerd terwijl de gemeente een nieuw bestemmingsplan opstelt dat geldt voor het gebied buiten de winkelcentra.

Ravelijncenter

Aldi voert een rechtszaak tegen de weigering van de gemeente om een supermarkt toe te staan op het Ravelijncenter. Het bestuur van de ondernemersvereniging wil daar graag een supermarkt hebben. Voorzitter Hans van Leeuwen van de ondernemersvereniging reageert verbaasd: ,,Ik snap de bezorgdheid, maar ik vraag me af of dit de juiste manier is. Er rijden elke dag busjes van supermarkt Jumbo door Den Helder. Die zit hier niet, maar levert bestellingen af die online zijn geplaatst. We hebben het er in deze gemeente over dat we de bestedingen in Den Helder willen houden. Maar het geld van bestellingen bij Jumbo gaan naar Anna Paulowna. Hoe gaan we daar dan mee om? En als de gemeente vindt dat er niet te veel supermarkten mogen zijn, dan vraag ik me af hoe ons stadsbestuur omgaat met het aantal kapperszaken. Daar zitten er wel heel veel van in sommige straten.’’

Het voorbereidingsbesluit wordt van kracht zodra het in onder andere de Staatscourant is gepubliceerd.

Het probleem dat in Den Helder speelt is niet uniek. In de gemeente Schagen wilde Lidl een vestiging openen aan de Zuiderweg. De gemeente heeft hemel en aarde bewogen om dat te voorkomen. Lidl gaat zich nu vestigen in het Makado winkelcentrum.

Lees hier de digitale editieVolg ons