Premium

Geen wurmen, wel bomen. Eerste tiny forest in Den Helder is de grond in [video]

Geen wurmen, wel bomen. Eerste tiny forest in Den Helder is de grond in [video]
De grond was nat, daarom had iedereen zijn oudste schoenen aan.
Den Helder

Vind straks tussen al die bomen in het tiny forest maar eens het exemplaar terug dat je zelf hebt geplant, dan zie je toch door het bos je boom niet meer? Maar daar is over nagedacht: de bomen hebben allemaal een label met de naam van het kind dat het plantte.

Op een van die labeltjes staat die van Sumaia Zedan. Het tienjarige meisje zit in groep zes van de Tuindorpschool en is samen met haar zeventien klasgenootjes uit de gemengde groep zes, zeven en acht druk in de weer op het grasveld achter de Sportlaan om het eerste minibos van Den Helder aan te leggen. Door de hevige regenval van de afgelopen tijd is het een modderpoel. Ook op deze woensdag regent en hagelt het bij vlagen.

Oudste schoenen

Gelukkig is eerder op school uitgelegd dat iedereen zijn oudste schoenen aan moest doen, want de kindervoeten zakken in de modder weg. Maar er is er geen een die loopt te piepen, er wordt ijverig doorgespit. ,,Ze zijn enorm enthousiast’’, prijst Piet Warmerdam van Hoek Hoveniers uit Ursem.

Het hoveniersbedrijf was betrokken bij de aanleg van het eerste Noord-Hollandse tiny forest in Zaandam en daar is op voortgeborduurd, zegt Warmerdam. Inmiddels zijn er met planten van het bedrijf acht minibossen aangelegd.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Geen wurmen, wel bomen. Eerste tiny forest in Den Helder is de grond in [video]
Leerlingen van de Tuindorpschool planten de eerste bomen van het tiny forest achter de Sportlaan. Leerlingen van twee andere scholen vulden twee andere vakken. Het bos is bij elkaar zo groot als een tennisbaan.
© Foto’s George Stoekenbroek

Altijd weer een leuke klus: ,,Je ziet kinderen er echt van genieten. Soms hebben ze wel meer aandacht voor een wurm in hun kuil dan voor de boom, maar deze groep luistert goed en werkt lekker door.’’

Op het grasveld liggen bosjes groen, hoge en lage soorten beplanting die door het bedrijf zijn voorgemengd. Ieder kind mag zo’n bosje planten, mét die eigen boom.

Egeltjes

De kinderen hebben op school voorbereidende lessen gehad van IVN Natuureducatie. Sumaia hoopt dat er gauw bijen in het bosje komen. En egeltjes. ,,En we gaan leuke dingen doen bij het bos, zoals picknicken’’, vult haar leerkracht Marije Verbiest aan. De kinderen uit groep acht gaan lessen bedenken die in het openluchtleslokaal van het bos kunnen worden gegeven.

,,Je kan van alles verzinnen’’, zegt Verbiest. ,,De kinderen gaan een boompaspoort bijhouden, waarin ze gegevens noteren over de groei. Daar kun je een leuke rekenactiviteit van maken. Of ze kunnen een verslag schrijven of een stripverhaal maken over het bos. Straks komen er dieren bij, daar kunnen we ook wat mee doen. Er komt waarschijnlijk al iemand wat vertellen over vogels in de klas.’’

De kinderen gaan ook aan de slag in het bosje. Ze moeten uitgroeien tot een soort miniboswachters. ,,Een prachtig project, want zo ontwikkel je liefde voor de natuur. Het is nog altijd jong geleerd, oud gedaan’’, zegt Brenda Bruinenberg van het natuureducatiecentrum Helderse Vallei. Dat is ook bij het bos betrokken.

Nog drie bossen

Of beter: bossen. Want Den Helder krijgt er nog drie. In De Schooten en Nieuw Den Helder wordt dit najaar een tiny forest aangelegd, Julianadorp volgt in 2021. Daar is de locatie al bekend. ,,Bij het Willem Alexanderhof. De projectontwikkelaar wil daar heel graag een tiny forest’’, aldus Marco Kikkert die binnen de gemeente het project leidt. ,,Ik heb gezegd: dat is goed, als je het ook betaalt. En dat wil hij.’’

Handig, want de gemeente Den Helder krijgt van IVN Natuureducatie geld voor ’maar’ drie minibossen. De natuurorganisatie kreeg eerder van de Postcodeloterij bijna twee miljoen euro om in het land honderd tiny forests aan te leggen. Het IVN betaalt de helft, de gemeenten de andere helft van de aanlegkosten. Den Helder is een van de 42 gemeenten in het land die het verzoek om minibossen gehonoreerd zag, er waren veel meer aanmeldingen.

Locaties

De locaties in De Schooten en Nieuw Den Helder moeten nog worden bepaald. De gemeente gaat om tafel met de wijkconciërges, maar burgers kunnen ook zelf suggesties doen. Er zijn wel een aantal voorwaarden, een tiny forest moet bijvoorbeeld op loopafstand van een school zijn. ,,De grond moet schoon zijn en er moeten geen kabels en leidingen lopen’’, merkt Kikkert op. Suggesties kunnen worden gedaan via het meldnummer van de gemeente (tel. 140223).

(Tekst gaat verder onder de foto)

Geen wurmen, wel bomen. Eerste tiny forest in Den Helder is de grond in [video]
Het eerste tiny forest heet ’Liniebos’. Op een bord aan het hekwerk wordt uitleg gegeven.
© Foto Mediahuis/Petra Bies

Naast de kinderen van de Tuindorpschool hielpen ook leerlingen van Villa Kakelbont en het naastgelegen Linie College mee bij het planten van het tiny forest dat ’Liniebos’ is gedoopt. Door de speciale aanplantmethode - heel dicht op elkaar - jaagt het groen elkaar de lucht in, verduidelijkt Kikkert. Over twee jaar is er al een bos van enige betekenis. Tot genoegen van Sportlaanbewoner Klaas Bijl (72) die vanuit zijn woning op het bos uitkijkt. ,,Hartstikke leuk. Er gebeurt verder niet veel op het veld, af en toe voetballen er een paar jongetjes. Ik ga altijd graag naar de Donkere Duinen, straks heb ik een bos voor de deur.’’

(Tekst gaat verder onder de foto)

Geen wurmen, wel bomen. Eerste tiny forest in Den Helder is de grond in [video]
De lijst met bomen en struiken die zijn aangeplant in het Liniebos.
© Foto Mediahuis/Petra Bies

Soortenlijst

Wat er allemaal de grond in ging: zwarte els, zachte berk, gewone es, zomereik, schietwilg, veldesdoorn, vogelkers, zoete kers, veldiep, ruwe iep, boswilg, vuilboom, lijsterbes, meidoorn, grauwe wilg, wilde appel, bittere wilg, gele kornoelje, rode kornoelje, vlier, sleedoorn, hulst, aalbes, zwarte bes, Gelderse roos, hazelaar.

Lees hier de digitale editieVolg ons