Premium

Fotoclub Alkmaar brengt 275 jaar ouderenzorg tot leven

Fotoclub Alkmaar brengt 275 jaar ouderenzorg tot leven
Het dak boven het binnenterras in de nieuwbouw van Westerhout doet hier bijna aan als de zoldering van een religieus gebouw.
© Foto Marcel Kramer

Medio 18e eeuw, de tijd dat oude mannen en vrouwen hun laatste jaren doorbrachten in het Hof van Sonoy of -alleen de welgestelde heren dan- in het naastgelegen Huis van Achten. Of medio vorige eeuw, toen het Sint Elisabeth met 350 bedden een van de grootste ziekenhuizen van Nederland was. Een tijd waarvan alleen de gebouwen, de stenen nog resten. Hoe breng je de verhalen achter die stenen, de historie van 275 jaar zorg voor de oudere medemens in Alkmaar, tot leven?

Dat was de vraag die erfgoedstichting Adapt zich stelde. Immers, de ouderen die de afgelopen 275 jaar in Alkmaar zijn verzorgd en verpleegd én alle mensen die hen verzorgden zijn er niet meer en ook hun nagedachtenis dreigt in de vergetelheid te raken. Dus niet alleen de stenen -de stille getuigen van de geschiedenis- maar vooral ook de mensen en hun verhalen wilde Adapt tot leven brengen. ,,Vandaar dat we de Fotoclub Alkmaar deze opdracht hebben gegeven’’, vertelt Corien Hielkema namens Adapt. ,,De foto’s halen die verhalen naar boven.’’

Fotoclub Alkmaar brengt 275 jaar ouderenzorg tot leven
Een bewoner in de gang van Westerhout.
© Foto Marcel Kramer

Het project startte afgelopen zomer, in een jaar dat er in totaal drie ’jubilea’ waren. In 1744, dus precies 275 jaar eerder, kwam het Hof van Sonoy in de Alkmaarse binnenstad in handen van de hervormde diaconie, die er een tehuis voor oudere mannen en vrouwen vestigde. In 1969, vorig jaar vijftig jaar geleden, verlieten de laatste ouderen het hof en verhuisden naar het destijds gloednieuwe en inmiddels alweer gesloopte bejaardentehuis De Vleugels in het Hoefplan. En in 2004 sloot het imposante Westerlicht aan de Prinses Julianalaan de deuren als bejaardentehuis. Dit zorgcentrum werd voortgezet verderop in Westerhout, net als De Vleugels onderdeel van Zorgcirkel.

Binnenterras

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat voor de expositie van de foto’s is gekozen voor zorgcentrum Westerhout, dat op zijn beurt weer deels is gevestigd in het voormalige Elisabethziekenhuis. De hoofdingang zit in het rijksmonument, met onder meer de imposante kapel. Door een lichte gang met veel glas belandt je op het ronde binnenterras van de nieuwbouw van het zorgcentrum.

Fotoclub Alkmaar brengt 275 jaar ouderenzorg tot leven

Hier hangt, naast historische foto’s van Regionaal Archief Alkmaar, een selectie van dertig foto’s aan panelen. Midden in het hart van de woon- en leefplek van de bewoners van Westerhout, dus de panelen zijn op ’rolstoelhoogte’ gezet. Wie echter goed kijkt, ziet dat de expositie veel meer behelst dan alleen foto’s aan traditionele panelen. ,,Je kunt tegenwoordig zo veel meer met foto’s’’, licht André Bakker van Adapt toe. ,,Ze zijn daarom op allerlei verschillende manieren afgedrukt.’’

Fotoclub Alkmaar brengt 275 jaar ouderenzorg tot leven
Meneer Cornelissen.
© Foto Tiemen Weerstand

En dus kun je de foto’s ook bewonderen op onder meer zitkussens, lampenkappen en zelfs een kunststof vloerkleed. Foto’s van oude zorggebouwen als Westerlicht, Hof van Splinter en Karenhuis, maar vooral ook foto’s van hedendaagse bewoners van zorgcentra en hun verzorgers. ,,We wilden juist ook de mensen in beeld brengen’’, aldus Frans de Nijs namens Fotoclub Alkmaar. Zoals meneer Cornelissen, die in zijn rolstoel buiten voor Westerhout een dutje doet. Een foto van Tiemen Weerstand, die levensgroot op doek is afgedrukt. Enkele weken nadat deze foto werd gemaakt, overleed meneer Cornelissen. Zijn verhaal is op de foto vereeuwigd.

Fotoclub Alkmaar brengt 275 jaar ouderenzorg tot leven

Tijdreis door Hof van Sonoy

Alkmaar, eerste helft 20e eeuw. In het Hof van Sonoy zitten twee oude dames te keuvelen op een bankje in de zon. Een derde dame schuifelt voorbij. Een beeld uit de tijd dat het hof nog in gebruik was als tehuis voor oude mannen en vrouwen. In kleur de 21e eeuw met terras en moderne panden op de achtergrond.

Rob Sieben van Fotoclub Alkmaar tekende voor deze fotomontage, een mix van een historische foto uit het Regionaal Archief Alkmaar en een hedendaagse foto van clubvoorzitter Tiemen Weerstand. Hiermee is de ouderenzorg in het stadshofje in beeld gebracht, die 275 jaar geleden begon met de overname door de hervormde gemeente. Daarvoor was het hof in handen van Willem van Bardes, die de markante toren liet bouwen en wiens familiewapen op het poortje prijkt. Het hof is vernoemd naar Diederik van Sonoy, sleutelfiguur in de overwinning op de Spanjaarden in 1573, die hier enkele jaren heeft gewoond.

De fototentoonstelling 'Onvergetelijke Ouderenzorg' van Fotoclub Alkmaar is nog tot en met woensdag 1 april te zien in Zorgcirkel Westerhout aan de Van Houtenkade 3 in Alkmaar. www.adaptalkmaar.nl www.fotoclubalkmaar.nl

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen