Historie herleeft met toekomstige botterwerf op Volendamse Slobbeland. Dagbesteding via Odion zorgt voor meerwaarde

Vanaf links Bert Verweij, Vincent Tuijp, Hans Schütt en Kees Tol bij de ondertekening van de bouwteamovereenkomst.

Vanaf links Bert Verweij, Vincent Tuijp, Hans Schütt en Kees Tol bij de ondertekening van de bouwteamovereenkomst.© Foto Mediahuis

Hans Swierstra
Volendam

,,Vroeger lagen hier driehonderd botters in de haven. Nu nog maar vier, waarvan één stalen’’, zegt Vincent Tuijp. De wethouder hoopt van harte dat de Volendamse historie gaat herleven.

De gemeente Edam-Volendam wil samen met twee lokale bedrijven een scheepswerf met ’social firm’ laten verrijzen op het Slobbeland. Met de in de B&W-kamer afgebeelde botters op de achtergrond signeerden Tuijp en zijn collega-wethouder Hans Schütt de bouwteamovereenkomst, waar ook Bert Verweij (TBE-ZA Architecten) en Kees Tol (Klies & Jozef Bouw) een handtekening onder plaatsten. Bij dit project ’Botter +’ snijdt het mes aan twee kanten. Enerzijds wordt de geschiedenis van vissersdorp Volendam zichtbaar gemaakt voor de toeristen op een bovendien verfraaid Slobbeland. Aan de andere kant biedt de scheepswerf straks dagbesteding en werkgelegenheid aan personen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De Volendamse bottervereniging, professionele zorgverlener Odion en en de social firm (lichte horeca genaamd ’Culi Café Only Friends’) zijn de toekomstige huurders van het gebouw. Nadat de gemeenteraad in oktober 2019 akkoord was gegaan met het plan, is een meervoudige onderhandse aanbestedingsprocedure gestart. De drie gebruikers hebben vervolgens uit vijf architecten en vijf aannemers TBE-ZA en Klies & Jozef gekozen. Na de ondertekening verklaarde Bert Verweij van het architectenbureau ’vereerd’ te zijn en Kees Tol verwees naar de historie van zijn bouwbedrijf. ,,Wij zijn van oorsprong een vissersfamilie die is overgestapt naar de bouw. We zijn dan ook erg trots’’, zei hij.

Beide bedrijven gaan nu over tot het ontwerp en vervolgens de bouw. Halverwege volgend jaar zou gestart moeten worden met de bouw en als alles goed gaat, zal de botterwerf voor de zomer van 2022 in gebruik zijn. Uiteindelijk moet de plek ook educatieve waarde krijgen voor scholieren.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.