Premium

Dijklander Ziekenhuis heeft nog eigen voorraad mondkapjes

Dijklander Ziekenhuis heeft nog eigen voorraad mondkapjes
Vincent Broeke van het Dijklander Ziekenhuis laat in het magazijn zien dat er nog voldoende mondkapjes zijn.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend heeft nog een eigen voorraad mondkapjes. De organisatie zet zich in de eerste plaats schrap voor de eventuele komst van het Coronavirus in de regio.

Alles draait in dit geval om een vast protocol voor een uitbraak van besmettelijke ziekte, meldt Marjolein Beijne namens het Dijklander.

,,Wij gaan er vanuit dat iemand met deze ziekteverschijnselen - denk aan een heftige griep - zich eerst meldt bij de huisarts. Als die het Coronavirus vermoedt, wordt de GGD ingeschakeld.”

,,Want dan moeten er onderzoek worden gedaan waar die persoon nog meer is geweest. Is er dan behandeling nodig, dan komt het ziekenhuis in beeld.”

Luchtdruk

In het Dijklander Ziekenhuis zijn isolatiekamers voor dit soort gevallen. Belangrijk is dat de drager van het virus niet in contact kan komen met andere patiënten of zorgpersoneel. De patiënt wordt opgenomen in een ruimte met een lagere luchtdruk dan de omgeving, zodat het virus niet naar ’buiten’ kan gaan.

De medische verzorging vormt geen probleem. ,,Het is ietsje omslachtiger, omdat alle zorgverleners extra maatregelen moeten nemen voordat die naar binnen gaan.”

Lees ook: Column In 60 seconden: Hoe overleef ik twee weken thuis zitten?

Net als alle andere ziekenhuizen zet ook het Dijklander zich schrap voor wat komen gaat. ,,Pas als er echt sprake is van een grootschalige uitbraak en je steeds meer patiënten krijgt, dan moet er misschien worden nagedacht om een complete afdeling vrij te maken. Daar zijn allemaal vaste protocollen voor.”

In geval van sommige besmettelijke infectieziekten gelden allerlei maatregelen. Daaronder kan ook het dragen van een mondkapje vallen. Het Dijklander Ziekenhuis heeft in Hoorn een eigen voorraad kapjes opgeslagen. ,,Nu wereldwijd de vraag naar mondmakers groter is, merken wij dit wel in het bestellen van voorraden”, besluit Beijne. Het ziekenhuis probeert de voorraden zorgvuldig aan te vullen.

Lees hier de digitale editieVolg ons