Premium

Verkiezingsstrijd in Waterland: ’Burgemeester moet lief zijn voor kinderen en naar ze luisteren’

Verkiezingsstrijd in Waterland: ’Burgemeester moet lief zijn voor kinderen en naar ze luisteren’
Fabiënne (links) probeert Hamish ervan te overtuigen dat zij de beste kandidaat is.
© Foto Ella Tilgenkamp
Monnickendam

De nieuwe burgemeester van Waterland, dus niet de waarnemer die deze week benoemd werd, wordt een vrouw. „En niet zo’n deftige dame die alleen maar op hoge hakken loopt, maar iemand die gewoon meedoet met allerlei dingen. En één die lief is voor kinderen en naar ze luistert en niet alleen maar naar volwassenen.”

Dat vindt althans de meerderheid van de basisschoolleerlingen, die aanstaande vrijdag een gooi doen naar het ambt van kinderburgemeester van Waterland. Tien kandidaat-burgemeesters, zeven meiden en drie jongens, bereidden zich woensdagmiddag voor op die verkiezing in de raadszaal van het gemeentehuis in Monnickendam. Een mooie gelegenheid om alvast te laten weten wat zij straks verwachten van de echte burgemeester.

Voor het kinderburgemeesterschap heeft elke basisschool in Waterland, tien in totaal, een kandidaat afgevaardigd. Vrijdag geven zij een presentatie van hun plannen voor een jury, waarin ook afgevaardigden zitten van alle scholen, en woensdagmiddag kregen ze een lesje ’Hoe presenteer ik mezelf het best’ van theaterdocente Heleen van Wiechen.

In zo’n burgemeestersverkiezing is het heel belangrijk dat je overtuigend en zelfverzekerd overkomt, hield de docente de kinderen voor. „Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ’Nou euh… ik vind eigenlijk dat wij euh… nou ja, we willen eigenlijk best wel de hele winter ijsvrij.’ Maar je kunt ook zeggen: ’Ik ben ervoor dat wij de hele winter lang ijsvrij krijgen’. Als je het zo zegt, klinkt het heel anders dan op die eerste manier.”

Die boodschap hadden de kandidaat-burgemeesters heel snel begrepen, waarna ze één voor één de kans kregen om zo overtuigend mogelijk een zelfbedachte verkiezingsslogan uit te dragen. „Mensen moeten veel minder gaan autorijden in Waterland”, zei de één, terwijl de ander vond dat „er gratis kranten moeten komen in Waterland.” Of dat „er op de scholen in Waterland beter afval moet worden gescheiden.”

In hoeverre dat soort onderwerpen ook terugkomen in de presentaties voor de jury op vrijdag hielden de meeste kinderen angstvallig geheim: „Als ik dat nu al ga vertellen, dan denken anderen misschien: ’Hé, dat is een goed plan, dat ga ik ook zeggen vrijdag’. Dan komen we allemaal met hetzelfde.”

De uitkomst van de burgmeestersverkiezing wordt vrijdagavond bekend gemaakt.

Lees hier de digitale editieVolg ons