Premium

Versneld en met plezier naar thuisherstel dankzij moderne nieuwe aanpak van Revalidatie- en Behandelcentrum Samen

Versneld en met plezier naar thuisherstel dankzij moderne nieuwe aanpak van Revalidatie- en Behandelcentrum Samen
Behandelcoördinator Paula Stam begeleidt mevrouw Greet de Bruin bij haar virtuele fietstocht door Schagen. Er kan zo vanuit de rolstoel ’gefietst’ worden door meer dan honderd plaatsen in de hele wereld.
© Foto Marc Moussault
Schagen

’Prima, mevrouw Wortel! Wijs met uw linkerhand maar naar dat wolkje daar links bovenaan het televisiescherm. En zet met uw rechterbeen nu een klein stapje opzij. Bovenop die paddenstoel, ja’, klinkt het door de oefenzaal van Revalidatie- & Behandelcentrum van Woonzorgorganisatie Samen (onderdeel van Woonzorggroep Samen) op de tweede etage van Magnushof in Schagen.

Fysiotherapeut Kelly van der Meer begeleidt de zichtbaar genietende mevrouw Wortel (Rie) bij de beweegoefeningen die zij in het kader van haar revalidatie kan doen met behulp van een interactief computerspel op het scherm voor haar. Spelenderwijs dus. SilverFit is de naam en staat voor bewegen in de zorg. De SilverFit is een van de nieuwe methodes die op deze gespecialiseerde afdeling worden gebruikt om beter en ook sneller te kunnen revalideren.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Versneld en met plezier naar thuisherstel dankzij moderne nieuwe aanpak van Revalidatie- en Behandelcentrum Samen
Fysiotherapeute Kelly van der Meer begeleidt mevrouw Rie Wortel bij beweegoefeningen die zij met behulp van Silver Fitness (computergames op het scherm voor haar) spelenderwijs kan doen.
© Foto Marc Moussault

Van der Meer: ,,Soms moet je mensen stimuleren en bij anderen is het zaak om ze af te remmen. Dat houden we goed in de gaten. Mooi aan deze methodiek is plezier dat voorop staat. Daardoor merk je nauwelijks dat je in feite oefeningen aan het doen bent om de mobiliteit te verbeteren. Want dat is waarop alles op deze afdeling gericht is. De mensen prikkelen op alle gebieden.’’

Virtueel fietsen

Verderop maakt patiënte mevrouw De Bruin (Greet) zittend vanuit haar rolstoel een virtueel fietstochtje door de binnenstad van Schagen, die groot te zien is op een verrijdbaar scherm voor haar. Plezier staat voorop, en dat is het geval: ,,Ah, kijk! Kijk! Het is net echt: de Markt en de Grote Kerk. Wat leuk, daar kwam ik vaak!’’

Fietsen met dit E-Health systeem kan ook door Anna Paulowna, over de Westfriese Omringdijk, Den Helder, Zaandam, dwars door Amsterdam of - pak ’m beet - Parijs. Zelfs een rustgevende bosweg door Buffalo Park (USA) of door Sydney hoort tot de mogelijke fietsroutes, waarvan er meer dan vijftig in het systeem zitten.

Het kan allemaal, en deze moderne hulpmiddelen worden sinds kort bij Samen ingezet voor mensen die langdurig buitenshuis moeten revalideren na een zware operatie, een hersenbloeding (CVA), een beenamputatie of ander zwaar letsel (bijvoorbeeld na een ongeval). Hetzelfde geldt voor mensen met Parkinson en de chronische longziekte COPD.

Sneller en beter

Ook zij kunnen - eerder dan tot nu toe - veel sneller weer naar hun eigen huis om daar verder te herstellen: met behandelaren uit hetzelfde vertrouwde team. Patiënten hoeven niet langer worden overgedragen aan een ’nieuwe’ behandelaar uit de eerstelijnszorg. Het laatste zorgt er immers maar al te vaak voor dat er sprake is van een tijdrovende en soms zeer complexe overdracht en uitwisseling van cliëntinformatie.

,,Dat hoeft straks dus niet meer. Bovendien maakt het de weg vrij voor meer maatwerk bij de patiënt thuis door onze eigen teams’’, vertellen degenen die binnen Samen de regie voeren over de nieuwe aanpak: Louke Flieringa, clustermanager Revalidatie- & Behandelcentrum Samen, en Paula Stam die werkzaam is als behandelcoördinator Geriatrische Revalidatie Zorg (GRZ) & Eerste Lijns Verblijf (ELV).

Superbelangrijk

Zij hebben de leiding over deze inmiddels superbelangrijke afdeling bij Magnushof met zestig revalidatiebedden voor verblijf, een behandelcentrum en diverse revalidatiezalen met allerlei soorten oefenmogelijkheden. Met ook een ’therapiekamer’, een praktische oefenruimte met een keukentje en andere attributen. Een kamer waar iemand kan leren zelf weer een broodje te smeren, een kopje thee in te schenken of een bordje af te wassen.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Versneld en met plezier naar thuisherstel dankzij moderne nieuwe aanpak van Revalidatie- en Behandelcentrum Samen
De oefenruimte met praktijkkamer.
© Foto Mediahuis

Maar ook kan gewerkt worden aan het verbeteren van de oog-/handcoördinatie door plastic buisjes in daarvoor bestemde ronde gaten in een houten plateau te duwen. ,,Denk ook aan opnieuw leren praten na een CVA’’, voegt Paula Stam eraan toe. ,,Jaarlijks helpen wij hier 400 tot 500 patiënten om weer zo mobiel mogelijk te worden. Superbelangrijk omdat dat bepaalt of iemand zelfstandig thuis kan wonen of niet, en dat is wel de insteek vandaag de dag.’’

(De tekst gaat verder onder de foto)

Versneld en met plezier naar thuisherstel dankzij moderne nieuwe aanpak van Revalidatie- en Behandelcentrum Samen
Zorgmedewerkster Anna Strenkovska doet balansoefeningen met Jan Sieverts.
© Foto Marc Moussault

Het onderstreept het enorme belang van revalidatie- & behandelcentrum Samen, waar ook mensen van buitenaf met dagrevalidatie worden geholpen; zij komen per OV-taxi of met familie naar Magnushof. Daarom staat hier een groot team klaar om dit alles te kunnen garanderen. Louke Flieringa: ,,Ons hele team bestaat alleen voor het Revalidatie- & Behandelcentrum al uit 175 mensen (102 fte), ergotherapeuten en fysiotherapeuten, logopedisten en verzorgend personeel. En dan hebben we nog een aantal artsen en andere behandelaren.’’

Tenslotte worden hier ook cliënten geholpen die gebruik maken van de eerstelijnsvoorziening (ELV) voor mensen die het thuis ’even niet trekken na een ziekenhuisopname en een adempauze nodig hebben’. Die is nu nog gevestigd in de Molenweid-locatie in Wieringerwaard, maar vanaf 23 maart in het nieuwe tijdelijke complex met 30 bedden dat nu wordt gerealiseerd op het parkeerterrein naast Magnushof.

Volgens Samen-woordvoerster Karin Schop loopt dit project ’voorspoedig’ en komt er op 21 maart een open huis voor omwonenden en andere belangstellenden.

Lees hier de digitale editieVolg ons