Premium

Basisschool De Vuurtoren sluit locatie aan de Heerenduinweg IJmuiden

Basisschool De Vuurtoren sluit locatie aan de Heerenduinweg IJmuiden
Rechts locatie Oost van de Vuurtoren die sluit, en links Het Kompas.
© Foto Googlemaps
IJmuiden

De locatie Oost van basisschool de Vuurtoren aan de Heerenduinweg in IJmuiden sluit volgend schooljaar de deuren vanwege een daling van het aantal leerlingen. Ook de toekomst zag er niet voorspoedig uit vanwege de vergrijzing.

Directe aanleiding is dat de school onder de opheffingsnorm terecht kwam. Hoewel een school dan niet direct dicht hoeft, heeft schoolbestuur Openbaar Primair Onderwijs IJmond (OPO) daar toch voor gekozen.

Theoretisch had de school nog drie jaar om het leerlingenaantal op orde te krijgen. De Vuurtoren heeft nog een locatie aan het Koningsplein (West), die blijft gewoon open.

Schoolbestuurder Martijn van Embden: ,,De prognoses voor de locatie Oost zagen er niet goed uit voor de komende jaren. Als je de school dan toch open houdt, dan ontstaat er onrust onder ouders en personeel. Dat wilden we niet en daarom hebben we het besluit genomen.’’

Het aantal leerlingen van de Vuurtoren (beide locaties), is gedaald van 190 in 2015 naar 132 nu. Van Embden: ,,De grootste daling heeft plaatsgevonden op de locatie Oost.’’

Locatie West wordt gefuseerd met een andere school zodat het aantal leerlingen op peil blijft. Welke school dat is, wil OPO nog niet zeggen omdat de ouders van die school nog geïnformeerd moeten worden.

Ouders met kinderen op locatie Oost, kunnen nu zelf kiezen waar hun kind de basisschool voortzet volgend schooljaar. Er worden ouderavonden georganiseerd op basisscholen in de nabijheid. Van Embden: ,,Er zijn gelukkig veel scholen in de buurt.

Een groot aantal ouders heeft al laten weten hun kind over te plaatsen naar de andere locatie van de Vuurtoren. ,,Een voordeel voor de kinderen is dat er ook veel leerkrachten overstappen naar die locatie’’, zegt Van Embden. ,,En het onderwijs is er vertrouwd voor de kinderen.’’

Op de locatie West voert de Vuurtoren volgend schooljaar het continurooster in. Personeel dat niet meegaat naar de andere locatie, krijgt een plek op andere basisscholen.

De te sluiten locatie Oost zit vlak naast basisschool Het Kompas waar net de nieuwe vrije school Waldorf aan Zee is begonnen onder de vleugels van schoolbestuur Atlant. De vrije school kan rekenen op veel animo. De gemeente bepaalt wat er straks met het schoolgebouw van de Vuurtoren aan de Heerenduinweg gebeurt. Waldorf aan Zee groeit zou daar kunnen uitbreiden.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen