Noodpomp tegen te hoog peil Enkhuizer havenwater

Martin Menger
Enkhuizen

Hoog water en een dichte sluis zorgen in de Enkhuizer binnenstad voor problemen. Een grote pomp moet er voor zorgen dat schepen en jachten niet op de kade komen te dobberen.

De Sassluis is door het Hoogheemraadschap afgesloten, zodat er inspectie mogelijk is. Nu treedt een spontaan bij-effect op, aldus Marko Cortel van het schap: het water in de oude- en Oosterhaven kan niet weg en het peil wordt alsmaar hoger. ,,De sluis blijft dicht en het is deze weken erg nat”, is de uitleg. ,,Al het regenwater stroomt ook naar de binnenhavens. Er kwamen klachten dat kelders gingen onderlopen en voor schepen en jachten is dit ook niet prettig.”

Het water in het IJsselmeer staat al 30 centimeter hoger dan normaal, omdat het spuien op de Waddenzee beperkt mogelijk is. Dit vanwege de sterke noordwesterwind. ,,Dat waait de Waddenzee weer snel tegen de sluizen aan, dus hier kan het water nauwelijks wegstromen.”

In de Enkhuizer binnenhavens staat het water nog eens 30 centimeter hoger. Bij sommige steigers is te zien dat loopplanken al onder water staan.

Vandaar dat het Hoogheemraadschap woensdag aan het einde van middag besloot in te grijpen. Pal naast de werkput bij de Sassluis is een noodpomp geplaatst, die nu 5000 liter ongewenst havenwater per minuut aan de andere kant van de sluis, in de buitenhaven en het IJsselmeer loost.

Deze noodmaatregel blijft wat het Hoogheemraadschap betreft van kracht zolang dat nodig is.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen