Opmeer trekt bezwaar tegen bomenkap langs A.C. de Graafweg in

Opmeer trekt bezwaar tegen bomenkap langs A.C. de Graafweg in
De A.C. de Graafweg nabij Hoogwoud.
© Foto Mediahuis
Opmeer

De gemeente Opmeer trekt het beroep bij de Raad van State tegen de plannen rond de A.C. de Graafweg in. De provincie heeft aangegeven dat er veel minder bomen hoeven te worden gekapt.

De provincie wil de N241 veiliger maken, onder meer door de weg anders in te richten en de gevaarlijke bocht tussen Wognum en Spanbroek recht te trekken. Daarnaast zou voor de veiligheid en groot aantal bomen langs de route moeten sneuvelen. Dat was tegen het zere been ij het gemeentebestuur van Opmeer.

Eerder werd al bekend dat de provincie water bij de wijn wilde doen, door de maximum snelheid over de A.C. de Graafweg binnen de bebouwde kom terug te brengen naar 60 kilometer per uur. Een lagere snelheid nam ook de noodzaak voor de bomenkap weg. Dat compromis heeft Opmeer over de streep getrokken, meldt wethouder Bram Beemster (CDA).

Ook het feit dat er ruimte blijft om meer bomen aan te planten, stemt de gemeentetevreden. Daarom is het beroep bij de Raad van State op de valreep ingetrokken.

Inleveren

De verbetering van de A.C. de Graafweg door Opmeer is één ding, maar om als bedrijf de laatste meters grond naast jouw pand verplicht te moeten inleveren? Dat gaat de eigenaars van het vroegere Scheringa-museum in Opmeer veel te ver.

Daar waar de gemeente Opmeer het eigen beroep intrekt, gaat De Goede Steen in Obdam morgen wel naar de Raad van State. Er zijn meerdere ondernemingen die ook tegen de voorgenomen plannen van de provincie zijn. Het vastgoedbedrijf De Goede Steen, sinds anderhalf jaar de eigenaar van het voormalige Scheringa-museum, weigert ’verplicht’ grond in te leveren. Want een van de onderdelen van het plan voor de N241 is namelijk om naast de weg te verbreden ook het fietspad op te schuiven.

,,Dat betekent dat wij grond naast het pand gaan kwijt raken, waardoor we niet meer om het pand kunnen rijden”, meldt eigenaar André Jansen. ,,De sloot schuift zomaar op en wij houden een wel heel erg krappe strook over.”

Calamiteit

Het vastgoedbedrijf heeft de provincie laten weten dat er in ieder geval vanwege het risico op een calamiteit een brede route beschikbaar moet blijven. ,,Er kan wel worden gepraat over een duiker, maar dan alleen op voorwaarde dat wij dat zelf moeten gaan betalen”, stelt Jansen. ,,Dat is werkelijk schandalig. Er is werkelijk geen enkel overleg met de provincie mogelijk.”

Berm

De Goede Steen stelt als eis dat men altijd in staat moet blijven om voor bijvoorbeeld groot onderhoud ook langs de oostelijke gevel van het complex te kunnen rijden. Jansen: ,,Terwijl je aan de overkant van precies dezelfde weg een berm van pakweg vijfentwintig meter breedte beschikbaar hebt. Maar dat wijst de provincie af vanwege de kosten.”

Noord-Holland heeft een inpassingsplan gemaakt, waarbij langs grote delen van de weg N241 het tracé wordt verbreed. Op deze manier wil de provincie de doorstroming bevorderen en de veiligheid verhogen.

De dorpsraad van Spanbroek/Opmeer wil dat de veiligheid in het weggedeelte in de bebouwde kom wordt gewaarborgd. Verder wil de provincie graag dat de ‘bocht” halverwege de route tussen Opmeer en Wognum eruit wordt gehaald.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen