Premium

Myron Boadu voelt geen druk, maar weet wat hem te doen staat tegen LASK Linz: ’Als ik de kans krijg, dan moet ‘ie erin’

Myron Boadu voelt geen druk, maar weet wat hem te doen staat tegen LASK Linz: ’Als ik de kans krijg, dan moet ‘ie erin’
Boadu hoopt dat AZ donderdagavond in de return tegen LASK Linz weer speelt zoals AZ altijd speelt.
© Foto Ed van de Pol
Linz

Er valt natte sneeuw in Linz, als de spelers van AZ de catacomben van het Linzer Stadion uitkomen. De training in snertweer doet niets af aan hun humeur. Er wordt gelachen. Ook als ze eenmaal de atletiekbaan zijn overgestoken die om het veld ligt en ze vol in de koude wind staan die ook hier vrij spel heeft.

In Linz, een stad die bekend staat om zijn staalindustrie, hoopt AZ donderdagavond goud te delven en zich te scharen bij de beste zestien clubs van de Europa League. Om LASK Linz na de 1-1 van zeven dagen geleden op de knieën te krijgen moet AZ scoren. En juist doelpunten zijn de laatste weken schaars.

Toch zijn er bij AZ dus geen strakke koppies te zien deze woensdagavond. Alles behalve zelfs. De ploeg is met het volste vertrouwen in een goede afloop afgereisd naar de stad aan de Donau. AZ heeft thuis dan wel niet zijn ware gezicht getoond tegen de koploper van Oostenrijk, dat is het nu beslist wel van plan te doen, zo werd duidelijk tijdens de persconferentie die aan de training vooraf ging.

Zekere treffers laten liggen

Dat Teun Koopmeiners in de eerste ontmoeting pal voor tijd de gelijkmaker (1-1) op het scorebord bracht, gaf de burger extra moed. Wel was er weer een treffer van de captain voor nodig vanaf de penaltystip. Iets wat hij zondag tegen PEC Zwolle nog eens herhaalde. Twee keer zelfs, uit de drie kansen die hij maar liefst kreeg van scheidsrechter Jochem Kamphuis. Het is een euvel waarmee AZ nu al enkele weken te kampen heeft: het scoort moeizaam ’gewone’ goals. Tegen Zwolle liet de ploeg van Slot ook weer drie zekere treffers liggen.

De laatste doelpuntenrijke wedstrijd van AZ dateert van 31 januari. Een maand geleden is het alweer dat in eigen huis van RKC Waalwijk werd gewonnen met 4-0. Daarna brak een relatieve droogte aan voor de op twee na productiefste ploeg van het land. Oussama Idrissi tekende in het bekerduel met NAC voor een beauty, maar verder bleef AZ doelpuntloos, of scoorde het dus vanaf de stip.

Doelpunten vielen als rijpe appelen

Nog voordat Slot zijn spelers bij elkaar roept, haast Myron Boadu zich weer naar binnen. Hij komt terug met een colletje om zijn nek. De spits die vanavond hot moet zijn, heeft het nu nog koud. Er wordt al snel gekeken naar Boadu, als het aankomt op doelpunten. Ze vielen dit seizoen dan ook lang als rijpe appelen voor de pas negentienjarige aanvaller. Dertien maakte hij er al in de competitie, vier keer was het kassa in Europa. Maar ook hij vierde tegen RKC voor het laatst een treffer.

,,Natuurlijk is het niet lekker als je vier wedstrijden niet scoort. Als spits zijnde in dit team wil je gewoon veel goals maken, maar tegelijk weet ik ook dat je heel veel kansen gaat krijgen als spits in dit team. Ik ga me pas zorgen maken als we geen kansen meer creëren’’, klinkt het uit de mond van Boadu.

Zelfvertrouwen

Wil AZ doorstoten in de Europa League dan is minimaal één goal een must. Het zorgt niet voor extra druk bij de nummer 9. Net zomin als het even uitblijven van een goal zorgt voor een gebrek aan zelfvertrouwen. ,,Als ik de kans krijg, dan moet ‘ie erin, ja. Maar daarom ben ik ook spits geworden. En druk, ja, pff. Die voel ik niet. Maar hij moet er wel in.’’

Thuis werd Boadu amper gevaarlijk, zoals heel AZ tot weinig kansen kwam. ,,De intensiteit waarmee zij druk zetten, maakte het moeilijk. En onze verkeerde keuzes aan de bal, waardoor we deze snel kwijt waren. Als we minder slordig zijn, dan denk ik dat de bal naar Oussie kan, of naar Cal. En dat dan die overlap kan komen. Dan kom ik ook weer in beeld.’’

’We speelden soms laf’

Kort door de bocht hoopt Boadu dat AZ vanavond weer speelt zoals AZ altijd speelt. ,,Ik vind dat we vorige week soms best laf speelden: veel de lange bal. Dan kom ik ook in duels terecht. Daar moet ik beter in worden, in het verwerken van hoge ballen, maar we moeten vooral ons eigen spel spelen, wat we al dertig plus wedstrijden spelen.’’

Lees hier de digitale editieVolg ons