Premium

Moet de Kaasmarkt van Alkmaar afgelast worden om het coronavirus geen kans te geven?

Alkmaar

,,O ja. Da’s misschien best goed om eens over na te denken.” De reactie van Alkmaar Marketing woensdag, leek gisteren precies het gevoel van urgentie in de stad weer te geven als het gaat om de combinatie Kaasmarkt en coronavirus.

Alleen raadslid Ben Bijl wil van burgemeester en wethouders weten hoe ze het virus ’buiten Alkmaar gaan houden’, nu corona al aan de poorten van Nederland klopt.

De gemeente zegt de situatie op de voet te volgen, maar benadrukt dat er op dit moment nog geen uitbraak is. ,,De GGD en het RIVM zijn leidend en goed voorbereid. De gemeente staat in nauw contact met hen”, aldus een woordvoerster. ,, Indien nodig volgen wij hun richtlijnen.”

Afwachten

Kaasvader Willem Borst zegt dat er intern vorige week even over de besmettingsgevaren van corona op de Kaasmarkt is gesproken, maar dat er niet tot maatregelen is besloten. ,,We wachten de ontwikkelingen af. Volgende week overleggen we verder met de gemeente.”

Op 27 maart is de start van het kaasmarktseizoen. Dat loopt tot en met 25 september. Elke vrijdagochtend is er dan een Kaasmarkt. In de maanden juli en augustus zijn er ook markten op dinsdagavond. De Kaasmarkt trekt jaarlijks vele duizenden toeristen uit de hele wereld.

De Kaasvader verwacht wel dat er minder publiek komt. ,,De Aziatische mensen zullen wel wegblijven.” Die vormen volgens hem zo’n tien procent van de bezoekers.

Maar aanbieders van dagtochtjes naar de Kaasmarkt weten van niets. Als ze al weten van het bestaan van de markt.

Vooral Amsterdamse aanbieders vragen verbaasd: ,,Een kaasmarkt in Alkmaar?”. Maar die hebben dan ook foto’s van de markt in Gouda staan bij hun wervende teksten voor het tripje naar ’het gezellige Alkmaar’. Van een dalende vraag naar kaastourtjes zeggen ze geen weet te hebben.

De GGD reageerde gisteren niet op de vraag of er al plannen voor de Kaasmarkt klaar liggen voor het geval het coronavirus in Nederland opduikt.

Lees hier de digitale editieVolg ons