Strandblokkade tijdens Formule 1: ’Het wordt een vriendelijke, ludieke en geweldloze actie’

Noordvoort.© Publiciteitsfoto

Peter van der Hulst
Noordwijk

Nu ook de gemeenteraad van Zandvoort heeft ingestemd met het vervoer van F1-teams over het strand, kondigen verontruste inwoners een blokkade tijdens het internationale sportevenement aan. Koen Zonneveld en Daniël Siepman willen met honderden mensen voorkomen dat de personenwagens van 30 april tot en met 3 mei vanuit Noordwijk langs de vloedlijn naar Zandvoort kunnen rijden. ,,Het wordt een vriendelijke, ludieke en geweldloze actie’’, zegt Siepman.

Het vervoer, dat aan strikte voorwaarden is gebonden, is volgens de gemeenten nodig om het personeel van Red Bull en Alpha Tauri zo veilig mogelijk vanuit Grand Hotel Huis ter Duin naar het circuit van Zandvoort te kunnen vervoeren. Vanwege de toch al druk bereden wegen tijdens het bollenseizoen zou het lastig zijn de veiligheid van de teams te garanderen bij vervoer over de weg.

Animo

De verontwaardiging over de inmiddels door de gemeente Noordwijk verleende vergunning is bij heel veel mensen groot. Een online petitie waarin de kustplaatsen werden opgeroepen niet met het strandvervoer in te stemmen, is inmiddels door meer dan dertigduizend mensen ondertekend. Nu de gemeenten de vergunningaanvraag gaan inwilligen, vindt een aantal van die ondertekenaars het tijd voor actie. ,,We willen bij Noordwijk en de Langevelderslag het strand blokkeren’’, zegt Zonneveld. Hoe dat precies vorm moet krijgen, daarover gaan hij en Siepman vrijdag met zo’n tien andere verontruste natuurliefhebbers in gesprek. ,,De animo is groot. Ik denk dat we er straks met een paar honderd mensen staan’’, zegt Zonneveld.

Bandensporen

De actie is vooral bedoeld om de kwetsbare kust, zeker in het drie kilometer lange strandreservaat Noordvoort, te beschermen. Zonneveld is bang voor een precedentwerking als voor de F1 een uitzondering wordt gemaakt. ,,Je ziet nu al aan bandensporen dat er tegen het jonge duin aan wordt gecrost. Als je dit toestaat, vrees ik dat je dat soort dingen vaker gaat krijgen.’’

Dat ze de blokkade nu al aankondigen heeft een duidelijk reden. ,,We kiezen expres voor publiciteit, zodat iedereen weet waar hij aan toe is. Dan kunnen politie en gemeenten opnieuw overwegen om geen ontheffing af te geven.’’ Dat Langevelderslag als mogelijke locatie in beeld is, vindt Siepman wel logisch. ,,Dat heeft de voorkeur. Je wilt namelijk niet zelf de boel verstoren bij Noordvoort. Daar willen we juist vandaan blijven.’’

Lees ook:

-> Actie in raadszaal van Zandvoort mag niet baten: F1-karavaan mag over strand Noordvoort

-> Brede politieke steun in Noordwijk voor F1-vervoer over strand

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen