Premium

Hè bah, zwemwater van ’t Kleine Zeetje al jaren verontreinigd door vogelpoep; Bunschoten neemt nu snel maatregelen

Hè bah, zwemwater van ’t Kleine Zeetje al jaren verontreinigd door vogelpoep; Bunschoten neemt nu snel maatregelen
Pootjebaden Spakenburg-style, bij het Kleine Zeetje.
© archiefFOTO BERT VERHOEFF
Spakenburg

Het is nu sowieso veel te koud voor een frisse plons bij ’t Kleine Zeetje, maar zelfs al was het nu zonnig en dertig graden, dan nog was een zwempartijtje bij het Spakenburgse zwemstrandje niet zo fris als je zou willen. Het water is verontreinigd door vogelpoep. Al jaren.

Het Kleine Zeetje is het zwemstrandje aan de oever van het Eemmeer, langs de Westdijk, vlak naast de voetbaltempels van Spakenburg en IJsselmeervogels. Een grasveld, een zandstrand en een strook ondiep water waar kinderen lekker kunnen badderen, waar je heerlijk kan pootjebaden en spetteren, en, als je wat verder doorloopt, ook nog een paar slagen kan zwemmen. Maar of je dat moet willen, tja, dat is maar de vraag.

Klasse ’slecht’

Het zwemwater valt al jaren in de kwaliteitsklasse ’slecht’. Niet dat je er zwaar ziek van wordt, maar zwembadkwaliteit is het verre van. Voldoende reden voor een goed gesprek tussen de gemeente Bunschoten, Rijkswaterstaat en Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD). Aanleiding voor het overleg waren de slechte meetresultaten van de waterkwaliteit van ’t Kleine Zeetje van de afgelopen vier jaar. Op verschillende meetmomenten zijn te hoge waardes bacteriën aangetroffen. En die bacteriën komen uit vogelpoep. Van bijvoorbeeld eenden en zwanen. De poep drijft in het water, maar ligt ook op het strand.

Vogels moeten weg

Tijdens het overleg hebben Bunschoten, Rijkswaterstaat en RUD samen bedacht hoe ze het beter gaan maken op ’t Kleine Zeetje. Speerpunt: die vogels moeten weg. Maar wel op een vogelvriendelijke manier. Dus komt er meer beplanting op de ligweide. Dat beperkt het zicht van de watervogels en daar houden ze niet van. De hoop is dat ze hun heil dan elders gaan zoeken. Om diezelfde reden wordt ook de strekdam - nu nog een populaire vogelrustplaats - aangepakt. Ook gaat er gebaggerd worden om overtollig slib van de bodem te verwijderen.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen