Premium

Hinkstapspringer Thomas Ticheloven na bronzen medaille op NK: ’Een gouden medaille? Dat is wel het doel’

Hinkstapspringer Thomas Ticheloven na bronzen medaille op NK: ’Een gouden medaille? Dat is wel het doel’
Thomas Ticheloven: ,,Hinkstapspringers houden - denk ik - van uitdagingen, want het is een complex onderdeel.’’
© Archieffoto
Zaandam

,,Ik wil in de toekomst nog een keer de barrière van vijftien meter doorbreken”, laat Thomas Ticheloven weten. De atleet won afgelopen weekend tijdens het NK indoor brons op het onderdeel hinkstapspringen, maar heeft het gevoel dat er meer inzit. ,,Een gouden medaille? Dat is wel het doel.”

Thomas Ticheloven is 26 jaar. ,,26 is uiteraard een goede leeftijd voor atleten, maar ik heb het gevoel dat er nog wel wat betere jaren inzitten”, stelt de Zaandammer. ,,Er zit nog wat ruimte. Wie weet richting een gouden medaille in de toekomst. Dat zou natuurlijk heel mooi zijn. Ik denk dat ik in ieder geval nog een stuk verder kan springen. Of dat uiteindelijk ook een titel oplevert, kan ik natuurlijk niet voorspellen. Dat ligt er ook een beetje aan wat de concurrentie doet.”

Het verschil tussen de bronzen medaille van Ticheloven en de zilveren plak was 40 centimeter. ,,Dat is wel te overbruggen. Met goud was het bijna een meter; 99 centimeter om precies te zijn. Dat is een flinke afstand, maar daar hoop ik uiteindelijk wel naar toe te gaan.”

Tijdens het NK Indoor sprong de hinkstapspringer maar een keer geldig. Die poging was wel direct goed voor een persoonlijk record (14,39 meter). ,,Bij een sprong weet je al redelijk snel of het goed zit. Tijdens de vlucht weet je of je echt goed aan het ’vliegen’ bent of dat je te gehaast bent in je bewegingen. Dan kun je namelijk niet de afstand maken die je zou willen.”

Meerkamp

,,Ik kom vanuit de meerkamp en heb eigenlijk pas rond mijn achttiende de overstap gemaakt naar het hinkstapspringen. Dit was vooral ingegeven door mijn coaches. Ik was goed in zowel hoog- als verspringen en ze wilden graag zien hoe het ’hinkstappen’ me lag. Ik werd direct Nederlands kampioen bij de junioren en ben me daarna gaan specialiseren. Achteraf had ik de overstap wellicht liever eerder gemaakt. Ik denk namelijk dat je de techniek dan beter en sneller beheerst. Hinkstapspringen is namelijk niet hetzelfde als verspringen, waarbij je zo hard mogelijk op de balk afrent en springt.’’

Sprinters

,, Je ziet daarbij ook vaker dat de échte sprinters uitblinken. Ik heb wel veel gesprint, hoor. Doe het nog steeds, maar meer omdat ik het gewoon leuk vind. Bij onze discipline komt er meer kijken. Hinkstapspringers houden - denk ik - van uitdagingen, want het is een complex onderdeel. Het is een combinatie van snelheid, techniek, kracht en controle, maar dat maakt het voor mij ook zo leuk.”

Lees hier de digitale editieVolg ons